akademski slikar

Osim Balotinoj "Mojoj mati", Mislav Lešić muralom na Verudi odaje počast i svačijoj - noni

| Autor: Zoran Oljača
Mislav Lešić (Snimio Zoran Oljača)

Mislav Lešić (Snimio Zoran Oljača)


Udruga "Kistom kroz zid" pozvala me na ovaj festival i dala mi da oslikam ovaj mural koji je konceptualno bio zadan kao posveta Mati Baloti i njegoj pjesmi "Moja mati", rekao nam je to autor novog pulskog murala, akademski slikar Mislav Lešić.

- Te njegove osjećaje, koje ima prema jednom ruralnom i seoskom dijelu Istre, htjeli smo prikazati kroz ovaj zid. Ovaj mural zapravo ne prikazuje samo njegovu mati, već bilo koju istarsku, staru majku ili nonu. Ona je ovdje uhvaćena u nekom svom svakodnevnom radu i to u jednoj tradicionalnoj istarskoj nošnji.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Ona je baš iz ovog kraja i kako sam čuo od prolaznika, budući ja dolazim iz Slavonije, pogodili smo nošnju Raklja, mjesta iz kojeg nam dolazi Mate Balota. Gledao sam biti što točniji jer meni su bitni ovi etnološki elementi. Ovdje smo zapravo pogodili sve ono što smo htjeli, rekao nam je slikar.

- Ovaj je mural visok preko 18 metara, a širok od 10 do 12 metara. Na njemu sam radio četiri dana s tim da smo jedan dan radili pripremu i skice. Impregnacijom smo stavili premaz koji čuva boju, a po pitanju skice tehnika je šaranja.

Nasumično neke oblike crtam, zatim ih fotografiram i prenesem na svoju skicu koju sam si zadao i tako lakše prenesem ono što sam zamislio. Njena glava, ruke i ostale proporcije bilo bi teško nacrtati bez pomagala jer kada sam ja na zidu toliko sam blizu da uopće ne vidim to što sam napravio. Moram se odmaknuti 10 do 15 metara.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Prolaznici su na prvu mislili da su to samo neke čudne šare ali kako je zid napredovao, iz dana u dan, vidjeli su, zapravo, da se radi o jednom domaćem motivu i, na kraju, svima se svidjelo. Prepoznali su tu jednu staru istarsku kvalitetu i jedan život koji sada možda isčezava ali koji se kroz ovakve zidove vrača, kaže Lešić i nastavlja o svom radu koji povezuje suvremenost i tradiciju.

Za Pulu kaže da mu je divna. U Puli je već bio i prije godinu dana, na Sajmu knjiga.

- Sviđa mi se Pula i njen fin istarski mentalitet. Imate lijepu arhitekturu. Puno lijepih zgrada, puno secesije, da ne govorim o vašoj antičkoj ostavštini. Uvijek je divno boraviti u jednom takvom gradu, kazao je Lešić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter