Smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva

Kvalificirali se na državno natjecanje: Zbor OŠ Kaštanjer najbolji u kategoriji starijih uzrasta

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


U Domu hrvatskih branitelja održana je Smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva učenika osnovnih škola Istarske županije.

U prepunoj koncertnoj dvorani, učenici, učitelj i ravnatelji imali su priliku popratiti glazbeno stvaralaštvo i odlične izvedbe svih sudionika, pružajući veliku podršku jedni drugima.

Pet stotina sudionika

Sudjelovali su pjevački zborovi te vokalne, instrumentalne, folklorne i plesne skupine. Sudjelovalo je oko petsto učenika u pratnji svojih mentora te učitelja i ravnatelja.

Svečano otvorenje Smotre je ovu godinu svakako obilježio poseban nastup Zbora učitelja glazbene kulture Istarske županije koji su uz pratnju na glasoviru prof. Zorana Gardaševića izveli državnu himnu "Lijepa naša domovino" i svečanu pjesmu Istarske županije "Krasna zemljo".

Organizaciju Smotre predvodi voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja glazbene kulture Istarske županije Deniza Gjini uz članove Županijskog povjerenstva za organizaciju, a Osnovna škola Mate Balote iz Buja je škola domaćin uz podršku i financijsku potporu Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Smotra je tradicionalno podijeljena na natjecateljski i revijalni dio. Natjecateljski dio ujedno su bile kvalifikacije za državno natjecanje zborova, točnije za 67. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, koje će biti održane 8. i 9. svibnja u Varaždinu.

U kategoriji A, odnosno u kategoriji zborova mlađeg uzrasta ove godine nije bilo prijavljenih, dok u kategoriji B za zborove starijega uzrasta prvo mjesto osvojio zbor Osnovne škole Kaštanjer iz Pule pod vodstvom i mentorstvom Tatiane Giorgi.

Zajednička "Oda radosti"

U revijalnom se dijelu programa šarolikim nastupima predstavilo dvanaest osnovnih škola Istarske županije: osnovne škole Vidikovac, Veruda, Centar, Šijana i Veli Vrh iz Pule, Osnovna škola Mate Balote iz Buja, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina, Talijanska osnovna škola/Scuola elementare Italiana "Bernardo Parentin" iz Poreča, Osnovna škola Jože Šurana iz Višnjana, Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica, Osnovna škola Rivarela Novigrad teOsnovna škola Joakima Rakovca iz Svetg Lovreča. Svojim su nastupima pokazali kreativnost i inventivnost.

Smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva još se jednom pokazala kao istinski vrijedno glazbeno druženje mladih i neprocjenjiva prigoda da osnovnoškolski zborovi razmijene iskustva u ugodnome ozračju i motiviraju se za daljnji rad.

Završetak je obilježio dojmljiv nastup svih zborova sudionika zajedničkom izvedbom "Ode radosti" Ludwiga van Beethovena, kojom su svi sudionici poslali glazbenu poruku ljubavi, prijateljstva i zajedništva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter