POSTAVLJENA JE ZELENA ZASTAVA U POVODU DOBIVANJA STATUSA MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE

OŠ Kaštanjer druga eko-škola u Puli


Svečanost postavljanja Zelene zastave u povodu dobivanja statusa Međunarodne eko-škole održana je danas u Osnovnoj školi Kaštanjer.

- Osnovna škola Kaštanjer ima višegodišnju tradiciju ekoloških aktivnosti, a najduža, koja traje već 60 godina, je briga za čistoću škole koju realiziraju dežurni razredi kroz cijeli tjedan. Već šestu godinu sudjelujemo u međunarodnoj akciji Zelena čistka u kojoj smo čistili okoliš škole i dvorišta okolnih zgrada, kao i u akciji "Reciklirajmo u školi" koju organizira Udruga Zelena Istra. Svake godine obilježavamo značajne datume iz područja ekologije, a projektni dani bili su upravo na Svjetski dan voda i Dan planeta Zemlje. Naši su ciljevi u potpunosti realizirani, a to su poticanje svijesti kod učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja otpada, važnost odvajanja opasnog otpada, poticanje razvoja svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša i poticanje na ekološko djelovanje u domu i u školi, kazala je ravnateljica škole Nada Crnković.

Ona je istaknula da je u akciji Reciklirajmo u školi prikupljeno 13 tona i 487 kilograma papira, da su sudjelovali u akciji Zeleni korak, Skupljajmo zajedno stare baterije, Plastičnim čepovima do skupih lijekova te Zelena čistka, kada je skupljeno 30 kilograma komunalnog otpada.

Svečanost promocije 18. generacije Ekoškola iz RH održana je 11. svibnja u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu, a uz certifikat kojim je OŠ Kaštanjer proglašena eko-školom, predana je i Zelena zastava s logom međunarodne eko-škole.

- Tako smo postali druga pulska osnovna škola sa statusom međunarodne eko-škole uz OŠ Monte Zaro koja ima dijamantni status. Njihovi savjeti i iskustvo u projektu eko-škole posebno zahvaljujući ravnateljici Branki Sironić pomogli su nam u zadovoljenju zahtjevnih uvjeta za stjecanje ovog statusa te joj se ovom prilikom zahvaljujem. Današnji dan odabran je za postavljanje Zelene zastave jer se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša u 140 zemalja svijeta, kazala je Crnković.

Prigodnim su se riječima obratile i kuma škole Elena Puh Belci, pulska dogradonačelnica, te Irena Burba iz Zelene Istre.

Potom, uz riječi zahvale Tatjani Mandić Bulić i Herculanei, te Metisu - Podružnica Pula, kao i Gradu Puli, održan je prigodan kulturno-umjetnički program u izvedbi učenika škole, te zatim je domar škole Dean Mihovilović postavio zelenu zastavu. (Napisala i snimila V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter