WORLDSKILLS CROATIA 2024

Učenici pulske Lipe odlični na natjecanju strukovnjaka u Opatiji i Crikvenici

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Na Međužupanijskom natjecanju učenika strukovnih škola - Worldskills Croatia 2024. u Opatiji i Crikvenici natjecali su se i učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Pokazali su iznimne vještine i znanje, ali postigli i zapažene rezultate. Naime, u Opatiji je učenik Marko Vrh, uz mentore Ingrid Racan i Igora Černjula, završio na izvrsnom trećem mjestu u disciplini Ugostiteljsko posluživanje, a isto mjesto izborila je i Ada Šabanović u Kuharstvu uz mentora Sandija Siljana.

U Crikvenici je učenik Nikola Rogić uz mentorice Vedranu Brajković i Irenu Kiss ostvario izvanredno drugo mjesto u disciplini Poslovanje recepcije hotela, dok je njegova kolegica, učenica Karla Buždon uz mentore Biljanu Beljan i Darija Butkovića, ostvarila visoko šesto mjesto u disciplini Prezentacija turističke destinacije. Naime, riječ je o izlučnom, regionalnom natjecanju koje je ovog puta bilo zastupljeno s četiri do pet županija po pojedinom. U slučaju naših učenika, bila je riječ o srazu Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije.

Ocijene stručnjaka

- Svi su njihovi uspjesi izvanredni, jer se ovdje biraju najbolji od najboljih za svaku disciplinu i natjecanje je vrlo zahtjevno. U hotelijerskim disciplinama uzima se po modulima u obzir i struka, ali i jezik. Za ugostiteljske discipline ocjenjuju se i neke druge kompetencije. Svi oni koji su se kvalificirali na prvom ili drugom mjestu, što će se vidjeti na državnom nivou, kada se uzmu u obzir svi rezultati, bit će pozvani na državno natjecanje, ali nije isključeno da i ostali budu pozvani, ovisno o ostalim međužupanijskim natjecanjima. Natjecanje će se održati u svibnju u Zagrebu, pojasnila nam je jedna od mentorica, profesorica Vedrana Brajković.

(Privatna arhiva)Profesorica Ingrid Racan i učenik Marko Vrh (Privatna arhiva)

U povjerenstvu nisu sjedili profesori, već ljudi iz struke. Učenike recepcionare su tako ocjenjivali sami recepcionari, osobe koje rade u turističkim zajednicama i ostali iz turističkog sektora.

- Uglavnom su to učenici koji su već više puta predstavljali našu školu, uvijek na visokom nivou i uvijek jako dobri; ne samo u struci. To su učenici koji imaju širinu kroz glazbu ili neku drugu umjetnost. Još uvijek su jako radoznali i istražuju te lako sklapaju poznanstva. Jako smo ponosni na njih, opisala je profesorica Irena Kiss.

A da je ovaj tip natjecanja veliko iskustvo za učenike smatra profesorica Biljana Beljan, koja drži da je za školu čast da su imali priliku pripremati ih, ali i da je važno da se kroz natjecanja učenici stavljaju u poziciju »stvarnih događaja«. Riječ je, doista, o najboljima od najboljih u državi, kada govorimo o predstojećem državnom natjecanju za kojeg ovi učenici ozbiljno konkuriraju. Svaki sudac nakon održanog natjecanja da svoj osvrt na viđeno, a i ove su godine bili oduševljeni, veli nam Kiss. »Tu bude nekih malih sugestija koje im oni mogu uputiti, a koje dolaze kroz iskustvo, pojašnjava ona. »Naglasili su da su jako dobri u stranim jezicima«, ponosno ističe profesorica Beljan, koja upravo predaje engleski jezik.

A već u prvom razredu srednje škole profesori uočavaju sposobnosti samih učenika, kojih često ni oni sami nisu svjesni. Prema tim potencijalima i afinitetima usmjeravaju ih i vježbaju s njima koliko je potrebno, što u konačnici daje dobre rezultate. »Bez obzira koliko to nekad bude i naporno za njih i nas, kad vidite osmijeh na njihovim licima, sve se zaboravi«, nadovezuje se profesorica Brajković. A da se trud doista isplati, uočava se i u trenutku dok o svojim uspjesima govore sami učenici. Zadatke koji su pred njih postavljeni shvaćaju vrlo ozbiljno. »Imali smo 20 minuta za pripravu napitka, poslužiti gosta i otpratiti ga, a svojim nastupom osvojio sam treće mjesto«, ukratko nam je opisao učenik Marko Vrh, koji se natjecao za zanimanje bariste.

Bez stresa

- Uopće mi nije bilo stresno, a nakon natjecanja u Litvi, što je bio veliki stres, sva natjecanja koja su uslijedila bila su mi lagana. Zadovoljan sam rezultatom i vidim se vjerojatno u budućnosti u tom poslu, a sklapam i neka poznanstva u tom smjeru. Budućnost će pokazati, najavljuje Vrh. Inače, spravljanje napitaka opisuje lakšim djelom zadatka, dok mu ophođenje s gostima stvara veći izazov. U kuharstvu se trećim mjestom iskazala učenica Ada Šabanović koja je opisala svoje iskustvo.

(Privatna arhiva)Učenica Ada Šabanović sa svojim mentorom prof. Sandijem Siljanom (Privatna arhiva)

- Imali smo dva modula. U jednom je bila sluzava juha i riba, a u drugom meso i kašasta juha. Naravno, nismo znali što ćemo kuhati dok nismo stigli tamo, a nakon što sam napravila skušu i srdelu, uz sluzavu juhu, bila sam jako zadovoljna. Čim sam ušla u kuhinju, nisam imala nikakvog straha. Cijelo to iskustvo mi je bilo super. Upoznala sam jako puno ljudi, natjecatelja i profesora, veli Ada koja sad već ima popriličnog iskustva u natjecanjima. Sa svakim novim stječe sve više iskustva, a s ovim je i najdalje dogurala. Raduje se ukoliko prođe na državno natjecanje, a svakako će nastaviti s kuharstvom. Njeno je jelo ocjenjeno kao najbolje prezentirano, što joj iznimno znači jer tomu pridaje veliku pažnju.

Postignuća koju ovi mladi ljudi već sad imaju poticaj su za dalje, ali i za česti izlazak iz zone komfora. Javni nastup nije nimalo jednostavan, ali se čini da se s time hrabro hvataju u koštac. Učenica Karla Buždon po prvi se put natjecala u Prezentaciji turističke destinacije i otkrila nam je što se od njih tražilo.

- Dosta je važno sve dobro proučiti prije natjecanja, jer kroz tu prezentaciju mi moramo slagati planove za goste; za ciljane skupine. Unaprijed smo dobili Varaždinsku županiju i posebne oblike turizma, ali nismo znali koje ćemo od njih točno dobiti dok nismo bili na natjecanju. Dobila sam studente gastronomije iz Španjolske koje sam uputila kroz neke gastro destinacije, ali je možda falilo još neke zabave, koju sam im trebala dodatno ponuditi, opisala nam je svoj put do šestog mjesta Karla. Dobila je, veli nam, korisne upute i savjete kako bi za neku sljedeću priliku bila još bolja; možda već na državnom prvenstvu. A vrlo dobar na ovom natjecanju bio je učenik Nikola Rogić koji je u disciplini Poslovanje recepcije hotela osvojio drugo mjesto, samo za dva boda zaostajući za najboljim.

Kombinirana disciplina

- Moja disciplina sadržava back office i front office, kombinirano. U prvom smo imali 12 minuta pisanja odgovora na recenziju, na engleskom jeziku. Nismo unaprijed znali na kojem će jeziku zadatak biti; hrvatskom ili engleskom. U front officeu rješavali smo jednu od neočekivanih situacija, kroz mogućih devet modula, za koje također nismo znali na kojem će jeziku biti. Svi smo dobili istu situaciju, a rješavali smo ih slično, s nekim nijansama koje su na kraju i presudile. Osobno sam jako zadovoljan, a imao sam puno manju tremu nego u Litvi. Kad prođeš neko veliko natjecanje, ostalo ide sve lakše. Nisam se htio opterećivati, a ispalo je jako dobro, komentira Nikola.

Vrlo brzo sami učenici shvaćaju gdje su bile njihove eventualne pogreške, a svaki taj izlazak pred ocjenjivački sud prilika je da unaprijede postojeće vještine i znanje. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu već godinama ima tradiciju odlazaka na ovakva natjecanja, a iako odlazak na državno natjecanje još nije potvrđen za sve ove učenike, već sad imaju razloga da budu ponosni na sve njih, kao i Pula na svoje mlade sugrađane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter