Na splitskom predstavljanju štand učenica iz Pule izazvao je veliko zanimanje (Privatna arhiva)
Na 16. Nacionalnoj smotri turističke kulture u Splitu, u organizaciji Prokulture - Opservatorija kulturnih politika iz Splita i Agencije za odgoj i obrazovanje, učenice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Tea Stupar, Lea Cetina i Noemi Đekić, pod mentorstvom Vedrane Brajković, Irene Kiss, Željke Kondić Dabo i Igora Černjula, prezentirale su svoj nagrađeni uradak "Književni zalogaj" ("Literary Treat"). Dani baštine i turizma za mlade 2023. s temom Smotre - "Moj zavičaj jučer, danas, sutra" održavali su se nedavno u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu.
- Bilo je to predivno iskustvo, multimedijalno, puno smo istraživali, radili, stvarali, imali smo tu štand, esej, kombinirali smo toliko toga, veli Tea Stupar koja se nada da će njihova ideja, odnosno projekt, biti predstavljena i drugdje i doći do još šire publike.
Odlukom stručnog povjerenstva, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ponovno je dodijeljena diploma "Škola prijatelj baštine i turizma" za dugogodišnji kreativni i inovativni rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja.
- Kao turistički proizvod, predstavljena je gastro-kulturna manifestacija »Književni zalogaj« zamišljena da putem atraktivnih priča, glazbe, plesa i književnosti učenici prezentiraju kulturu hrane, posebnosti povijesnih razdoblja, ali i put namirnica, njihovo čuvanje i osviještenost o porijeklu i pripremi. Zamisao je vođena primjerima iz prošlosti koji oplemenjuju smjerove naše škole: trgovački putevi začina i namirnica (prodavači, komercijalisti), daleka prekomorska putovanja (turistički djelatnici), te promišljanje i kombiniranje namirnica (ugostitelji). Stoga je i tim mentora interdisciplinaran te okuplja nastavnike i stručne suradnike iz engleskog jezika, strukovnih i ekonomske skupine predmeta, ugostiteljskog posluživanja i knjižničarstva. Istaknute su zanimljivosti i vrijedni drevni savjeti: kako od crnog vina napraviti bijelo, kako konzervirati i čuvati namirnice, kako prepoznati dobar med, kazala je profesorice engleskog jezika u ovoj školi Vedrana Brajković.
Za učenice i njihove mentore bilo je ovo zanimljivo iskustvo (Privatna arhiva)
- Puno smo se pripremali, zajedno s knjižničarkom smo osmišljavali i kreativne suvenire nadahnute književnim tragovima, učenici raznih smjerova radili su u pripremi ovoga projekta. Željeli smo da posjetitelji mogu kušati, ali i pomirisati i doživjeti povijesna razdoblja na području Pule uz "Poetske začine" - rimske, srednjovjekovne i austro-ugarske mješavine te mirisne straničnike/bookmarkere, vele Lea i Noemi.
Knjižničarka Željka Kondić Dabo istaknula je važnost očuvanja spomeničke baštine i na taj način, gdje su uključeni razni aspekti djelovanja, gdje se povijest može doživjeti svim osjetilima.
- Oslanjajući se na temu "Jučer, danas, sutra" i inspirativne književno-povijesne mitove, u bojama grada Pule, nastao je i logotip gastro-kulturne manifestacije "Književni zalogaj". Prikazuje lice Janusa, rimskog božanstva, čuvara kuća i puteva, koji nadzire sve prolaze i vrata, istodobno gledajući u prošlost i u budućnost, a na taj način i mlade snage turizma iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu svojim projektom približavaju prošlost suvremenom načinu života, veli knjižničarka.
Učenice ističu da im je posjet Splitu bio silno zanimljiv, bila je to prilika za nova iskustva, poznanstva, učenje, a posjetitelji štanda bili su vrlo zainteresirani predstavljenim proizvodima.