Raža zvjezdopjega i velika rakovica

Sve brojnija populacija ugroženih morskih bića u tvrđavi na pulskoj Verudeli

| Autor: Tea Tidić
Velika rakovica dobiva i crvenu algu s kojom se ukrašava kako bi se prilagodila okolišu (Foto: Aquarium Pula)

Velika rakovica dobiva i crvenu algu s kojom se ukrašava kako bi se prilagodila okolišu (Foto: Aquarium Pula)


Nakon fantastične vijesti da ugrožene plemenite periske uspješno rastu i da će biti izložene u sklopu projekta »Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskome moru«, koja je odjeknula na svjetskom nivou te se čak i slavni Leonardo DiCaprio uključio u promociju, ovih dana iz pulskog Aquariuma opet stižu lijepe vijesti.

Maja squinado

Populacija morskih bića smještena u tvrđavi na pulskoj Verudeli sve je brojnija, a nove vijesti odnose se na veliku rakovicu i ražu zvjezdopjegu.

(Foto: Aquarium Pula)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Naša velika rakovica (Maja squinado) odlično napreduje te je trenutno dugačka oko 2 centimetra. Izvalila se 22. travnja te se do sada presvukla pet puta, a zadnje presvlačenje bilo je u prosincu. Od hrane joj nudimo račiće, komadiće zmijača i zvjezdača te crvenu algu s kojom se ukrašava kako bi se prilagodila okolišu.

Unatoč velikom broju ličinki te njihovom kratkom i brzom razvoju, velika rakovica još uvijek se komercijalno ne uzgaja. Postoji nekoliko znanstvenih radova na temu uzgoja velike rakovice te se kao glavni problem ističe vrlo niska stopa preživljavanja zbog kanibalizma, nedostupnosti hrane (kvaliteta i kvantiteta) te stresa zbog prenapučenosti. Kako bi se unaprijedili rezultati uzgoja, potrebno je još uložiti puno truda i znanja, što uključuje istraživanje strategije hranjenja, različite vrste skloništa, sortiranje po veličini i slično, javljaju iz Aquariuma.

(Foto: Aquarium Pula)Juvenilna raža zvjezdopjega (Raja asterias) prvi put se razmnožila u u pulskom Aquariumu (Foto: Aquarium Pula)

Na globalnoj IUCN-ovoj listi 2015. godine R. asterias navedena je kao gotovo ugrožena svojta, dok je regionalno, i danas navedena kao najmanje zabrinjavajuća svojta. Zahvaljujući trudu djelatnika pulskog Aquariuma, stvari bi mogle krenuti na bolje.

Raja asterias

- S veseljem obznanjujemo da juvenilna raža zvjezdopjega (Raja asterias) u našem akvariju dobro napreduje. Nakon izvaljivanja iz jajne kapsule, jedinka je bila duga 8,5 centimetara, dok joj je trenutna duljina oko 16 centimetara (maksimalna dužina tijela kod odraslih mužjaka je 72 centimetra, a kod ženki 76 centimetra). Zanimljivo je da je to vrsta koja se u našem akvariju razmnožila prvi put. Spolnu zrelost dosežu relativno rano, otprilike u trećoj godini života, a ženke godišnje izlegu 34 do 112 jajnih kapsula. Neposredno nakon izlijeganja, najčešće u siječnju, juvenilne jedinke od približno 8 centimetara sele se u pliće more (5 do 7 metara), a postupno kako rastu, sele se na veće dubine. Ova vrsta ima relativno kratak životni vijek, procijenjen na deset godina. Genetska istraživanja ukazuju na postojanje dvije subpopulacije R. asterias - jedne u Jadranskom moru i jedne u Tirenskom/Ligurskom moru.

(Foto: Aquarium Pula)Velika rakovica (Maja squinado) izvalila se 22. travnja te se do sada presvukla pet puta (Foto: Aquarium Pula)

Smatra se da Jadran nastanjuje 28 vrsta morskih pasa i 25 vrsta raža koji su zbog svojih specifičnih životnih karakteristika kao što je kasno postizanje prve spolne zrelosti, slaba reproduktivna moć, mali broj potomaka, sporo obnavljanje populacija, postali izrazito ugrožene vrste koje su još dodatno izložene pretjeranom izlovu u zadnjih nekoliko desetljeća, navode iz Aquariuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter