Da se za dobar rižoto daleko čuje dokazala je i ovogodišnja popularna manifestacija Velika božićna padela na pulskoj tržnici. Tradicionalni gastro događaj koji se svake godine održava na badnje jutro, i ovog je puta privukao brojne posjetitelje u grad, a okupljenima je podijeljeno oko 500 porcija rižota s morskim plodovima.
Naime, u organizaciji Pula Film Festivala, legendarni pulski gurman Budimir Žižović Žižo i ekipa pulskog Rock caffea u 10 sati krenuli su pripremati rižoto s morskim plodovima, kozicama, pedoćima i sipama. Tradicija je to koja traje preko 20 godina, kada se za Badnjak iz velike padele gradom šire mirisi mora.
- U sklopu Adventa u Puli napravili smo rižot od 20 kilograma riže i 18 kila morskih plodova. Unutra su sipe, pedoći, repovi od kozica, a tu je i naravno domaća malvazija i maslinovo ulje. Sada kada su porcije gotovo podijeljene, razgovarao sam s ljudima i kažu da je rižot za deset.
Ako su to meni rekli iz pristojnosti i ako je ocijena zapravo devet, ja sam isto zadovoljan, rekao je Žižo. Najavio je pritom i tradicionalnu fritaju od 2024 jaja i 30 kila kobasica koja će se pripremati na Staru Godinu. A kako je rekao Žižović, nadajmo se da će te dobre tradicije koju valja sačuvati, ostati i dalje.
Osim tržnice, badnje jutro je obilježeno gužvama u kafićima, adventskim kućicama i trgovima gdje ne nedostaje dobrog raspoloženja i muzike.