impresivan rast

Istarsko veleučilište bilježi značajan rast upisa: Dvostruko više studenata nego prethodne godine

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U svijetu u kojem se obrazovanje neprestano mijenja i prilagođava dinamičkom tržištu rada, Istarsko veleučilište nastoji pratiti trendove, te postati središte inovacija i praktičnog znanja. Sa značajnim porastom broja upisanih studenata, kojih je dvostruko više nego prethodne godine, veleučilište dokazuje da su inovativnost, praksa i tijesna suradnja s gospodarstvom formula koja sve više privlači modernog studenta.

- Ovo je za nas uistinu impresivan rast koji jasno odražava prepoznatljivost veleučilišta u pogledu kvalitete, atraktivnosti i inovativnih studijskih programa koji su pažljivo dizajnirani nakon sveobuhvatnog istraživanja tržišnih potreba i u suradnji s vodećim tvrtkama regije u smislu definiranja potrebnih kompetencija koje poslodavci očekuju da student mora posjedovati pri završetku studija. Upravo je to ono što omogućava brzu zapošljivost studenata i potrebnu kvalitetnu radnu snagu poslodavcima, kaže dekan veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca.

(Snimio Milivoj Mijošek)Daglas Koraca (Snimio Duško Marušić Čiči)

Četiri programa

Istarsko veleučilište nudi četiri studijska programa, od kojih su dva usmjerena na STEM područja, a dva obuhvaćaju područje društvenih znanosti. Jedan od ključnih faktora uspjeha po pitanju broja novoupisanih studenata svakako je novi prijediplomski studij Menadžment u gastronomiji i kultura hrane, akreditiran ove godine, koji se izvodi u suradnji sa županijskom Agencijom za ruralni razvoj u njihovom Edukacijskom gastronomskom centru na Gortanovom brijegu, te Institutom za poljoprivredu i turizam. Osim stjecanja suvremenih znanja iz područja ekonomije, menadžmenta i financija, taj program studentima pruža uvide u kulturološke aspekte mediteranske kuhinje, stvarajući temelj za brzu asimilaciju u ugostiteljstvu i turističkoj industriji.

Diplomski studij Kreativni menadžment u procesima, s druge strane, osigurava studentima stjecanja suvremenih ekonomskih i menadžerskih znanja, pripremajući ih za liderstvo u dinamičnim poslovnim okruženjima. Ovaj program nadograđuje prethodna znanja i fokusira se na strategijsko razmišljanje, inovacije i operativnu izvrsnost.

- Na tehničkom području ponosni smo na svoj diplomski studij Mehatronika, akreditiran ove godine i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Program je namijenjen studentima željnima stjecanja suvremenih znanja u automatizaciji, robotici, umjetnoj inteligenciji, računarstvu, strojarstvu i elektrotehnici. Mehatronika je usmjerena na suvremene tehnologije i pruža studentima praktične vještine neophodne za inženjerske izazove budućnosti, a visokokvalificirani mentori i praktičan rad u veleučilišnim laboratorijima osiguravaju da studenti budu spremni za izazove u realnom sektoru. Osim diplomskog, Veleučilište nudi i prijediplomski studij Mehatronika uz stjecanje jednakih znanja na prijediplomskoj razini, kaže Koraca.

Praksa i iskustvo

Ono što ove programe odvaja od tradicionalnih, dodaje, je naglasak na praktičnom učenju i stvarnom radnom iskustvu. Svaki od programa na veleučilištu naglašava važnost praktičnog iskustva, što se očituje kroz obavezne stručne prakse, koji se mogu odrađivati u vodećim regionalnim tvrtkama s kojima Veleučilište ima potpisane ugovore o praksi, poput BAT – Tvornica Duhana Rovinj, Infobip, Jadran Galenski Laboratorij, Carel Adriatic, Tri M, Sistema, Novatec i drugih.

- Upravo je praksa ključna za kvalitetno obrazovanje te jačanje konkurentnosti naših studenata na tržištu rada. Praksa pruža studentima neprocjenjivo iskustvo, a poslodavcima uvid u kvalitetu studenata, pa se često studenti zapošljavaju i prije završetka studija, kaže dekan Koraca.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Istarsko veleučilište znanstvena je institucija s akreditacijom u području tehničkih znanosti. Veleučilišni laboratorijski Centar za istraživanje Metris usko surađuje sa 600 partnera iz gospodarstva, neke od kojih su tvrtke kao što su Pliva, MedinCell, DOK-ING, HS Produkt, Tehnomont, Đuro Đaković, Knauf i drugi. Putem navedene suradnje studenti imaju priliku raditi rame uz rame sa stručnjacima u industriji, a navedena iskustva ne predstavljaju samo platformu za učenje, već i platformu za inovacije, što omogućava studentima da budu u korak sa znanstvenim i tehnološkim inovacijama današnjice.

- Osim impresivnog rasta broja studenata, Istarsko veleučilište nastavlja jačati suradnju s renomiranim tvrtkama i znanstvenim institucijama, jačajući svoju poziciju središta znanja, istraživanja i inovacija u regiji. Trenutni pozitivni trendovi, opravdavaju optimistične projekcije u budućnosti, kako za veleučilište tako i za njegove talentirane studente, buduće lidere industrije i znanosti, zaključuje Daglas Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter