SDP-ov četverogodišnji rast mirovina

Radolović: U riziku od siromaštva čak 33 posto osoba starijih od 65 godina

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


- HDZ je u svojoj predizbornoj kampanji pod nazivom ''Vjerodostojno'' obećavao podići prosjek mirovina do iznosa 60 posto prosječne hrvatske plaće, no ne da se to nije dogodilo nego su u sedam godina uspjeli taj prosjek dodatno srozati. Stoga će povećanje mirovina i dostojanstven život umirovljenika i svih građana bit će jedan od glavnih prioriteta buduće SDP-ove Vlade. Mehanika provedbe sastoji se od dva lako razumljiva elementa. Usklađenja gdje se u sto posto iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena te uvođenja elementa "Trajnog povećanja" kroz četiri godine. Povećanje 10 posto odmah u prvoj godini mandata te pet postotno povećanje u drugoj, trećoj i četvrtoj godini mandata. Na kraju četvrte godine mandata SDP-ove Vlade RH, prosječna mirovina iznosit će 750 eura, kazala je danas u Puli SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović.

Umirovljenici danas u Hrvatskoj, dodala je, žive ispod granice dostojanstva, a da to nije samo subjektivni dojam potvrđuje i podatak kako je Hrvatska po standardu kupovne moći četvrta najlošija država u EU, te da je u riziku od siromaštva čak 33 posto osoba starijih od 65 godina.

Član Glavnog odbora stranke Danijel Ferić podsjetio je kako se u Hrvatskoj trenutno nalazi ukupno 1.225.280 korisnika mirovina, te da prosječna sveukupna starosna mirovina korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2023. godini iznosi 435,69 eura.

- Cilj SDP-a je četverogodišnji rast mirovina od 50 posto, dok bi realna kupovna moć u tom razdoblju porasla za 40 posto. Kad govorimo o fiskalnom učinku predloženih mjera na državni proračun, s aktivirana oba elementa povećanja, a to su usklađenje i trajno povećanje, ukupan izdatak za mirovine do 2027. godine bi se uvećao za samo 1.5 posto, odnosno iznosio 12,5 posto BDP-a, po čemu bi Hrvatska opet bila ispod prosjeka EU u kojoj se prosječno za mirovine izdvaja 13 posto BDP-a, poručio je Ferić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter