od četvrtka do subote

Velebni spektakl svjetla: Visualia donosi u Pulu dvadesetak impresivnih svjetlosnih instalacija na više od 12 lokacija

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Čaroban svjetlosni svijet Visualie ponovno se vraća na ulice grada Pule od 21. do 23. rujna. Ovogodišnja 9. edicija obuhvaća više od 12 lokacija u starogradskoj jezgri Pule gdje će posjetitelji imati priliku doživjeti dvadesetak impresivnih svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare tijekom koje su program prezentirali Sanja Cinkopan Korotaj direktorica pulskog TZ-a, Marko Bolković, direktor festivala ispred Udruge Sonitus i Emina Popović Šterpin, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Svečano otvorenje festivala već se tradicionalno događa na Portarati u četvrtak, 21. rujna, u 20 sati. Nakon službenog otvaranja, tradicionalnu svečanu povorku predvodit će svjetlosni performans španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom "Guardian of the Abyss".

Festival, koji će građani i gosti imati priliku posjetiti od četvrtka do subote, organizira udruga Sonitus u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te uz podršku Grada Pule.

- Ponosna sam na ovaj festival, ovo je već 9 godina festivala koji se radi s pulskim snagama, s našim kreativcima. Naravno, imamo i goste koji sudjeluju, ali potrebno je sve to organizirati. Zahvalila bi se Marku Bolkoviću koji je svojim zalaganjem uvrstio Pulu na mapu svjetskih festivala svjetlosti te na taj način dodatno promovira naš grad i sam festival, rekla je Cinkopan Korotaj, pritom se zahvalivši tima Udruge Sonitus, ali i Gradu koji prati i prepoznaje festival svih ovih godina, kao i svima koji financijski ili logistički podupiru festival. Istaknula je da ovaj festival produžuje turističku sezonu, kao i da će svi koji se nađu u gradu imati priliku uživati u dva festivala - Visualiji, ali i noćnom Pula Marathonu koji se održava u petak i subotu.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Uvijek je teško i nezahvalno pričati o samim umjetnicima svjetla jer je njih najbolje vizualno doživjeti. Predlažem svima da nas prate na društvenim mrežama ili na stranici festivala Visualia, ili da, pak, pokupe svoj letak s mapom i prate sve lokacije. Prilično je jednostavno postavljeno, držimo se rute koja nam je već uigrana i to je naša stara jezgra, od Portarate, preko Ulice Sergijevaca, Foruma, Kandlerove i skroz do Rive, pa natrag preko Carrarine ulice do Giardina. Ove smo godine napravili jako raznovrsan program, radi se o instalacijama koje su tehnološki drugačije. Jedna od inovativnijih je instalacija Translucens finskog umjetnika Nika Tiainena koja će biti postavljena na rivi. Radi se o vodenoj zavjesi čije su mjere 10x8metara, na kojoj će se prikazati hologramska projekcija. Valja spomenuti i "Startgate" rumunjskog umjetnika Radu Ignata u Kandlerovoj ulici, vizualno atraktivnu "Fracture 5.0" instalacija mađarskih umjetnika Glowing bulbs koja će se održati u Titovom parku. Veselimo se i "Imaginariumu"- njemački Lucid collective napravit će mali planetarij, kupolu od 5 metara u Kukuriku parku (Parku kralja Petra Krešimira lV.). Iako su sve instalacije zanimljive, posebno bih naglasio "Rosegarden in Pula" njemačkih umjetnika Detlefa Hartunga i Georga Trenza. Nakon nekoliko godina uspjeli smo ih dovesti u Pulu, a radi se o instalaciji koja će ispisati riječi po cijelom Kaštelu, a tu smo ubacili i jedno iznenađenje koje će se osobito svidjeti Istrijanima, najavio je Bolković. Kazao je da će se na Kaštel ulaziti kroz lift tunela Zerostrasse, kraj Dvojnih vrata, a Povijesni i pomorski muzej Istre omogućit će posjetiteljima da besplatno obiđu izložbu o fortifikacijama.

Popović Šterpin je zahvalila cijelom organizacijskom timu Visualia Festivala, što se trude ostvariti inozemne kontakte i time omogućiti promociju grada i festivala što sigurno pospješuje daljnji razvoj festivala.

Već tradicionalno, klinci i klinceze imat će posebnu zabavu u festivalskoj "chill" zoni - Titovom parku. Zemlja zabave će tijekom sva tri festivalska dana osigurati zabavu, ples i edukaciju za djecu. Školicama, napuhancima i animacijama pobrinut će se da Visualia Festival i ove godine djeci ostane u najljepšem sjećanju.

Mjesto za druženje - Festival Club i ove godine je u prostorima partnera festivala, zajednici Talijana u Puli - Circolo. Na prvi dan festivala posjetitelje će rasplesati DJ Sosa, svima znani resident bivšeg cluba Uljanik. Drugi festivalski dan, u petak, rezerviran je za Maria Kovača, a u subotu nakon after partyja Pulskog Marathona, gdje će posjetitelje zabavljati Psihomodo pop, u Circolu je organiziran AfterAftera uzKool S i Jopu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter