nakon brojnih sastanaka i prosvjeda

Udruga privatnih vrtića: "Problem nije riješen. Grad Pula ne štiti roditelje nego sebe"

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Koliko će od rujna roditelji morati plaćati smještaj svoje djece u pojedinim privatnim vrtićima i jaslicama na području grada Pule, još uvijek je nepoznanica. Usprkos činjenici da su vlasnici 8 od ukupno 19 pulskih privatnih vrtića prihvatili sporazum koji im je ponudio Grad Pula ljetna "sapunica" u kojoj su glavni akteri Udruga privatnih vrtića Istarske županije i pulska gradska uprava prema svemu sudeći još je daleko od raspleta.

Ponuda Grada

Iz Grada su, podsjetimo, krajem prošlog tjedna javno predstavili rezultate analize ekonomske cijene smještaja djece u gradskim i privatnim vrtićima u Puli koju je temeljem podataka koje su dostavili vrtići o poslovanju u 2022. godini, izradila konzultantska tvrtka COIN.

Prema toj analizi koja je obuhvatila 21 pulski vrtić s ukupno 111 skupina, 1.963. djece i 415 zaposlenika, prosječna mjesečna ekonomska cijena smještaja u gradski vrtić iznosila je 367 eura, u privatni vrtić 237 eura, dok je prosječna mjesečna ekonomska cijena smještaja djeteta na razini svih vrtića iznosila 346 eura. "Razlika u troškovima odgojitelja i ravnatelja između gradskih i privatnih vrtića prema analizi za 2022. godinu iznosila je 55 eura, no s povećanjem subvencije za 40 eura, 1. prosinca prošle godine ta razlika smanjena je na 15 eura.", ustvrdili su iz gradske uprave. Najavljeno je i kako će vjerojatno već na narednoj sjednici Gradskog vijeća vijećnicima biti upućen prijedlog izmjene Odluke o iznosima sufinanciranja programa predškolskog odgoja i obrazovanja kojom će se redoviti cjelodnevni 10-satni program sufinancirati iznosom od 208 eura po djetetu, te da će se u tom prijedlogu naći i jednokratna financijska isplata za poboljšanje materijalnih uvjeta poslovanja privatnih vrtića u iznosu od 300 eura po djelatniku te dvije tisuće eura po vrtićkoj skupini. U petak je održan i sastanak radne skupine sastavljene od predstavnika Grada, predstavnika Udruge privatnih vrtića i predstavnika roditelja, nakon čega su se predstavnici Udruge još jednom obratili javnosti kako bi upozorili da problem nije riješen, odnosno da za polovinu privatnih vrtića i više od 50 posto djece smještenih u privatne vrtiće dogovor još uvijek nije postignut.

Reakcija Udruge

"Smatramo da je nakon godinu dana od početka pregovaranja o ovoj problematici i odugovlačenja, jer i ovaj sastanak smatramo odugovlačenjem, ovaj problem treba hitno riješiti. Na Gradu je da se javnosti i Udruzi jasno i nedvosmisleno izjasni o izmjenama Sporazuma koje je Udruga dostavila Gradu prvenstveno zato što pojam suradnje to nalaže. Pregovaranje na način jednostrano sastavljenog sporazuma s odredbama koje su suprotne zakonima i na štetu privatnih vrtića, dostavljanje istog "ispod stola" pojedinačnim verbalnim uvjeravanjem ravnateljica s ciljem "pregovaranja i sporazumijevanja" nije u skladu s takvom institucijom kakva bi trebao biti Grad«, stoji među ostalim u reakciji Udruge privatnih vrtića. U Udruzi su i dalje nezadovoljni, te ne prihvaćaju činjenicu da je ekonomska cijena gradskih predškolskih ustanova značajno veća nego cijena privatnih, a njihov konačni cilj je izjednačavanje sufinanciranja za svu predškolsku djecu neovisno o tome u koju predškolsku ustanovu su upisani.

Podsjetimo da su "zbog nemogućnosti rada pod ovakvim uvjetima" iz Udruge najavili da će od 1. rujna biti prinuđeni podići ekonomsku cijenu vrtića s 284,03 na 433, a jaslica s 284,03 na 510 eura po djetetu, što bi po sadašnjem iznosu sufinanciranja od strane Grada bio ogroman financijski udarac na kućne budgete roditelja. Stoga su iz Udruge još jednom poručili da djeca u predškolskim ustanovama zaslužuju jednaka izdvajanja i sufinanciranje iz proračuna, te da je podizanje cijene roditeljima zadnje što Udruga želi. "Udruga želi da se izdvajanja za svu djecu izjednače, a time bi roditeljski udio ostao na sadašnjoj razini. Kako bi se dobila realna slika, Udruga pa tako i roditelji su predložili da se angažira nezavisni sudski vještak za financije. I ovim putem molimo Grad da se izjasni i po ovom pitanju. Određivanjem svih cijena usluge, roditeljskog dijela i sufinanciranja, Grad zadire u određivanje ekonomske cijene što je suprotno zakonu, ali tom odredbom realno ne štite roditelje već sebe", poručili su tijekom vikenda iz Udruge najavljujući da je ova vruća pulska priča, usprkos tome što je rujan pred vratima, još uvijek poprilično daleko od raspleta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter