NUŽNA HITNA OBNOVA

Zgrada Sveučilišne knjižnice u Puli u dosta je lošem stanju: Saniraju se zidovi glavnog spremišta knjižnog fonda, a u planu je i obnova cijelog zdanja, izgrađenog 1908.

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Zgrada Sveučilišne knjižnice u dosta je lošem stanju, ali Uprava Sveučilišta Jurja Dobrile radi sve da se to čim prije promijeni. Naime, raspisani su natječaji u koje se, s obzirom da nije samostalna ustanova, kao sastavnica Sveučilišta namjerava uklopiti i Knjižnica da bi se iznašla sredstva za sanaciju cjelokupnog zdanja. Trenutno se radi o natječaju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - Energetska obnova zgrada javnog sektora, ali se kontinuirano   prate svi javni pozivi, kaže Ivan Kraljević, voditelj Sveučilišne knjižnice. Zasad je izrađen projekt sanacije fasade i krova, a u sklopu tih radova želja im je ugraditi i dizalo koje bi, prema prvoj ideji, bilo smješteno u središnjem dijelu stepeništa, a prema drugoj, s vanjske strane zgrade.

- Ovo je brdo s kojeg se širila Pula i gdje god zahvatite kopanjem, pronaći će se neki arheološki nalazi koji će također usporiti radove, ali meni je drago da se uopće počelo razmišljati u tom smjeru te sam po tom pitanju dosta optimističan, kaže Kraljević.

Na bočni zid Sveučilišne knjižnice, uz buduću šetnicu, postavljena je hidroizolacija (Snimila Jelena Milović)Na bočni zid Sveučilišne knjižnice, uz buduću šetnicu, postavljena je hidroizolacija (Snimila Jelena Milović)

- Trenutno se sanira spremišni prostor uz jugozapadni zid i zid koji je okrenut prema Malom rimskom kazalištu, a to se odvija u sklopu samih radova u Kazalištu te u sklopu uređenja šetnice koja će ići uz Sveučilišnu knjižnicu, uz spomenuti jugozapadni zid. Koliko sam ja shvatio, na tom mjestu bio bi i glavni ulaz za posjetitelje Malog rimskog kazališta. Izvođači su provodili iskopavanja arheološkog tipa u tom dijelu te je u sklopu lanjskih radova u prvoj fazi saniran zid i postavljena je hidroizolacija. Trenutno se saniraju zidovi u spremišnom prostoru, skinuta je kompletna žbuka i rješava se kapilarna vlaga.

Dizalo se planira ugraditi u središnji dio stubišta ili s vanjske strane zgrade (Snimila Jelena Milović)Dizalo se planira ugraditi u središnji dio stubišta ili s vanjske strane zgrade (Snimila Jelena Milović)

To nam je dosta važno jer je riječ o glavnom spremištu u kojem je većina našeg knjižnog fonda. Zgrada je podignuta 1908. godine kao Pučka njemačka škola: to je bila njena prvotna funkcija i sadašnji zemljani uspon tada nije ni postojao. Sad, kad se iskopavalo zbog ovih arheoloških istraživanja, pod zemljom su pronađeni stupići, isti onakvi kakvi i sad stoje, metar udaljeni, ispred zgrade. Kako se vremenom podizao nivo zemlje, tako je zemlja prekrila stupiće, ali i navukla vlagu u zgradu, pojašnjava nam uzroke problema Kraljević.

Ivan Kraljević, voditelj Sveučilišne knjižnice (Snimio Danilo Memedović)Ivan Kraljević, voditelj Sveučilišne knjižnice (Snimio Danilo Memedović)

Navodi da se u obnovu fasade trebalo ići putem projekta da bi se u cijelosti sanirala, i da bi pritom bila energetski učinkovita. "Osim toga, želimo zamijeniti drvenariju, a krov u cijelosti popraviti, jer ga saniramo parcijalno, ovisno o financijama i, dosad, kao oblik vatrogasnih rješenja", kazuje Kraljević.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter