KONTRAPRIJEDLOG

Možemo Pula: Besplatnu marendu u školama treba omogućiti svoj djeci

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Možemo! Pula zalaže se za univerzalno pravo na besplatan školski obrok. Dakle, oni smatraju da bi sva djeca trebala imati besplatnu marendu. 

To je njihov odgovor na odluku Grada Pule, koji je pripremio 250.000 kuna za pomoć u plaćanju marende djeci slabijeg imovnog stanja.

"Univerzalno pravo na besplatan školski obrok ima brojne pozitivne aspekte koji su potkrijepljeni stručnim i znanstvenim izvještajima, a uključuju domene dokazano boljeg školskog uspjeha, razvoja socijalnih vještina tijekom zajedničkog objedovanja i smanjenja stigmatizacije i razlika među učenicima kada svi imaju pravo na jednak i isti školski obrok.

Vlada Republike Hrvatske uvodi sufinanciranje jednog školskog obroka u iznosu od 10 kuna dnevno za svakog učenika. Cijena marende u pulskim osnovnim školama u ovom trenutku iznosi 12 kuna, a obzirom na svakodnevna poskupljenja, izvjesno je da će uskoro koštati i više.

Gradonačelnik je najavio da će Grad Pula podmirivati razliku od dvije kune (razlika između Vladine subvencije i trenutne cijene marende u pulskim školama) za onu djecu koja ostvaruju pravo na subvenciju školskih obroka (600 od 4,500 učenika). 

Zbog čega Grad Pula ne želi uzeti u obzir značaj besplatnog školskog obroka za sve učenike na način na koji to čini Vlada?

Za subvencioniranje razlike za sve učenike potrebno je 1.586.200 kuna (nešto više od 210.000 eura)", ističu iz pulskog Možemo i dodaju da taj izos Grad planira uložiti u, na primjer, novu, i kako oni smatraju, nepotrebnu betoniranu stazu kroz šumu Lungomare, koja bi vodila do novog nogometnog igrališta na Valkanama (milijun kuna), te za plaćanje Turističkoj zajednici grada Pule za turističke manifestacije (pola milijuna kuna). 

"Pokazalo se kako lokalno definirani kriteriji pristupa besplatnim obrocima uglavnom ne pokrivaju svu djecu u potrebi. Pozivamo Grad da se sufinanciranjem razlike za sve učenike kvalitetnije uključi u ublažavanje najgoreg oblika dječjeg siromaštva i svakom učeniku omogući puno pravo na cjelovit, zdrav i redovit obrok", ističu iz Možemo Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter