nezdravo zamijeniti zdravim

PULSKI FITNESS TRENER DENI LAKOBRIJA OSMISLIO NOVI TURISTIČKI PROIZVOD Turisti bi dolazili u Istru na odmor od - samih sebe. Tu bi u 15 ili mjesec dana doživjeli TJELESNU TRANSFORMACIJU

| Autor: Lara BAGAR
Deni i Patrik Spagnolo (Snimio: Dejan Štifanić)

Deni i Patrik Spagnolo (Snimio: Dejan Štifanić)


Lazanje od 9 kalorija na 100 grama? Nemoguće, prva je reakcija. Moguće je, pokazuje mi Puljanin, 28-godišnjii Deni Lakobrija, informatičar koji je tijekom studija u Puli otkrio strast za bodybuildingom te tastaturu zamijenio teretanom, a fakultet informatike sa fitness učilištem u Rijeci. Umjesto programiranja na računalu, programirao je svoje tijelo do razine na kojoj ne samo da je zadovoljan sam sa sobom, već osvaja nagrade, poput prvog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2019.

Sada planira ljudima pokazati kako nezdravu prehranu zamijeniti onom zdravom. No, za početak, vratimo se na lazanje. Kakve su i koliko ih smijem jesti, zanima me.

"Ne previše jer nutritivno su slabe i unutra su samo vlakna koja stvaraju osjećaj punoće, a nemaju ugljikohidrate. Ove su lazanje dobre u slučajevima kad se osoba, primjerice, zaželi lazanja i uz njih napravi normalan obrok od mesa i povrća. Takve su lazanje, pašta ili riža koje nudimo", pokazuje mi Deni u trgovini na Verudi, koja je jučer otvorena. 

Napomenimo da ovo nije priča o još jednoj trgovini zdrave hrane jer je Lakobrija, inače vlasnik teretane King Kong, svoje 10-godišnje iskustvo u body buildingu i prehrani odlučio obuhvatiti kao kompletan pristup koji se prenosi zainteresiranima. Skupa s 23-godišnjom Martom Damijanić, životnom i poslovnom partnericom, kako u teretani tako i u trgovini na Verudi, davat će savjete, plan prehrane, ali i pripremati hranu.

Fokus im je na proteinima (bjelančevine), makronutrijentu koji je presudan za rast mišića, a istovremeno je manje kaloričan nego masti te se njegovom konzumacijom troši više kalorija. Tako u trgovini ima svega na bazi proteina, od praškova i suplemenata do proteinskog slatkog kutka s čokoladicama i namazima. Proteinski inkubator ili proteinski King Kong, šalimo se.

"Danas mnogi kažu da je protein štetan. Ja čak volim kazati da je zdraviji od mesa zbog tog što je meso trpano svime i svačime i domaće gotovo da ne postoji. A protein se izvlači iz sirutke koja ne može biti toliko obrađena koliko pilić", objašnjava Lakobrija.

Planiraju ljudima pružiti i hranu za van, popularno To Go, poput sendviča s domaćim kruhom iz Kolijevke kruha te namirnicama s malo masnoće kao i proteinskih palačinki koje su pravni deliciozni desert s malo kalorija. Dakle, fino a da ne deblja.

Otkriva da "fat burner" (otopljivač sala) ne postoji, kao da ni ekstrakt zelenog čaja ne potiče gubitak masnih naslaga. To su marketinške fore. A ljeto je i svi želimo smršaviti na brzinu. Deni i Marta smatraju da se ništa ne događa preko noći, tako da se ni kilogrami ne skidaju u mjesec dana, već samo konstantnim radom po principu - red, rad, disciplina. Ključ za mršavljenje nije u izgladnjivanju koje dugoročno stvara kontraefekte, već treba pravilno posložiti makro i mikro nutrijente, piti dovoljno vode, paziti na spavanje i kloniti se stresa. Izgladnjivanje nije put ka lijepom i zdravom tijelu. To je pogubno za metabolizam koji se može ubrzati tako da čovjek jede više puta dnevno, a ne samo par puta, objašnjava Lakobrija. Kaže da svakome ponaosob prilagođavaju plan prehrane.

"Obroke rasporedimo tako da se jede svakih 2 i pol do 3 sata. Točno pišemo kada se što jede. Nama nitko nije gladan, nama se žale da je previše hrane. A dijeta ovisi o treningu, koliko se osoba na dan troši, koliko spava, kakva joj je fizička sprema. Na osnovu toga slaže se plan prehrane", pričaju naši sugovornici.

Deni iza sebe ima više od stotinu transformacija - dakle drugih ljudi koji su pod njegovim vodstvom drastično promijenili figuru. Netko želi smršaviti, netko dobiti masu, netko poboljšati zdravlje. Osmišljava ljudima plan prehrane, treninga, prati ih osobno iz dana u dan, šalje im suplementacije, i zato je cijelu priču povezao u trgovinu.

Specijalizirao se u radu s pretilim osobama. "Najviše volim raditi s ljudima koji imaju veliki višak kilograma. Nije to isključivo fizička promjena, već i psihička. Kada dođe netko od 150-160 kilograma ili pak žena od 120 i pritom smršave i do 40 kilograma, e to je već značajan rezultat", ponosno će. Pretilost, od koje veliki broj Hrvata pati, posljedica je, prema Deniju, promjene kvalitete hrane i užurbanog načina života. 

U "proteinsku priču" je ušao s Patrikom Spagnolom, tihim partnerom ili svojevrsnim poslovnim anđelom koji mu pomaže u realiziranju projekta zdrave prehrane u koji se uspustio nakon što je i sam pod vodstvom Denija postigao vidljive i zadovoljavajuće rezultate.

Ovaj iznimno uspješan poduzetnik koji se prvenstveno bavi iznajmljivanjem kuća za odmor planira spojiti turizam, zdravu prehranu i tjelovježbu u originalnu turističku ponudu. Naime, ako sve bude kao treba, iduće godine namjeravaju ponuditi programe u kućama za odmor gdje bi uz kuhara i Denija kao osobnog trenera tijekom cijelog dana osoba bila u personaliziranom programu mršavljenja i mijenjanja prehrambenih navika. To bi bio odmor od samog sebe u kojem bi osoba mijenjala tijelo i u 15 ili mjesec dana se transformirala. Za sada bi bili orijentirani njemačkom tržištu na kojem, kaže Patrik, ima popriličan broj pretilih osoba. O tome će Deni:

"Nažalost, ljudi osuđuju jedni druge i znam koliko je neke sram ući u teretanu. Ljudi koji imaju problema s težinom jako se srame okoline i samih sebe. A ovako daleko od poznatih, sami s trenerom i kuharom, bilo bi im lakše", mišljenja su.

Patrik veli da je najgori početak. "Problem je u prvih 10 dana. To je najgori period odvikavanja. Ovako bi pod nečijim vodstvom prošli krizu, stekli navike i onda bi to mogli sami nastaviti kod kuće, ali bez povratka na staro", pričaju o projektu koji bi se nudio u Patrikovim kućama za odmor na području Savičente.

Bila bi to kuća za mršavljenje, osobna transformacija kao originalan odmor s najboljim mogućim suvenirom, a to je novi izgled, onakav kakve sebe žele vidjeti u ogledalu.


Podijeli: Facebook Twiter