FAŽANA

PROSLAVLJEN DAN POLICIJSKE KAPELANIJE ZA ISTRU Blaženi Bulešić gledao je čovjeka neovisno o odori


"Blaženi Miroslav Bulešić bio je istinski rodoljub koji je u najtežim trenucima rata zadržao svoju univerzalnost i principijelnost katoličkog nauka. Ispod vojne odore gledao je samo čovjeka kao božju sliku. Rekao je 'Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.' Zbog toga su mu i stizale prijetnje sa svih strana", rekao je jučer vrsarski župnik Lino Zohil na Dan Policijske kapelanije "bl. Miroslav Bulešić" u crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Mučenik i zaštitnik

Svetoj misi prisustvovali su brojni pripadnici policije predvođeni načelnikom PU istarske Alenom Klabotom, predstavnici državne uprave, vojske, civilnih vlasti i mještani, a dočekao ih je i dan im čestitao fažanski župnik i policijski kapelan Ilija Jakovljević.

Miroslav Bulešić, katolički svećenik, mučenik i zaštitnik kapelanije, rođen je u Čabrunićima 13. svibnja 1920. godine, a ubijen je u župnom uredu u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine. Bulešić je blaženikom proglašen 28. rujna 2013. godine. O njegovoj duhovnosti, svećeničkom putu i tragičnoj pogibiji govorio je Lino Zohil koji je i predvodio crkveno slavlje.

- U Baderni je Bulešić svojim župljanima govorio: "Ničega se ne bojim jer znam da činim svoju dužnost i miran sam pred Bogom i pred ljudima. Puštam vama da sudite mojim djelovanjima. Uvijek ću se držati vjere i svojeg poštenja koje neću prodati za nikakvu zemaljsku cijenu. Bez straha ću svakome reći ono što je pošteno i što nije pošteno", citirao je mučenikove riječi Zohil.

Crkveno slavlje u Fažani, kojoj je prisustvovao uglavnom veliki broj uniformiranih lica, uveličala je policijska klapa Sv. Matej iz Bjelovara.

Duhovnost i vjera

Dan kapelanije Policijske uprave istarske sa sjedištem u Puli, čiji je zaštitnik bl. Bulešić, slavi se 6. listopada od 2015. godine, odnosno od kada je dekretom promijenjen njen prethodni naziv "Sv. Mauro". Koliko je za policiju bitna duhovnost i vjera objasnio je kapelan Jakovljević.

- Duhovnost i vjera važni su za svaki čovjekov život, pa i za policiju. Vjera služi da mogu uspjeti u onome što čine, s druge strane da ih očuva od zamki koje pred njihov život stavlja služba. Uloga kapelana je da bude blizak njihovoj potrebi kada takvu potrebu osjećaju. Svaki čovjek je duhovan i ima svoj stil duhovnosti, a određeni stil duhovnosti prisutan je i u policiji, sukladno svojem pozivu i zvanju. Naši policajci njeguju i higijenu duhovnosti i profesionalnosti. A uloga je kapelana, s obzirom da su mnogi od njih došli sa strane u Istru, da im pomogne da na jedan određeni način upoznaju ovdašnju kulturu i ove pitome ljude koji ovdje žive, na način da i ostanu u Istri vršeći svoju službu, poručio je Jakovljević. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter