snježana akrap sušac

Predstavila svoje kratke priče učenicima Strukovne škole DUHOVITO, ZANIMLJIVO I BRITKO


Zanimljivim, mladima primijenjenim programom u petak ujutro u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavila se pulska književnica i profesorica Snježana Akrap Sušac. Ona je učenicima pulske Strukovne škole predstavila svoju knjigu kratkih priča "Znam gdje mi je mjesto" koja je objavljena prije nekoliko mjeseci. Upravo su kratke priče, ti kratki sugestivni prozni lirski uradci bili glavna tema ovoga susreta, gdje je autorica predstavila učenicima što je to kratka priča i kako ona nastaje.

Uz nekoliko riječi o nastanku svakog od tih uradaka, autorica je, zajedno s Davorkom Smoljanić pročitala svoje kratke priče koje ulaze u razne tematske i interesne sfere. Priče su vrlo različite, tu je govora o raznim osjećajima, autorica se prisjeća raznih anegdota i epizoda iz djetinjstva i rane mladosti, ali osvrće i na druge fenomene, zabavno, jezgrovito, ponekad i britko, no uvijek nadahnuto.

U jednoj priči prisjeća se epizode iz djetinjstva, kada je prijatelja njezinih roditelja "strefila kap" dok je bio u kupaonici. Ona se tada dugo bojala kada je kapalo iz vodokotlića, da je ne ubije ta kap, da je ne "strefi kap". Potom je, kako je rekla, prestala biti hipohondar baš kada se ozbiljno razboljela.

Snježana Akrap-Sušac je profesorica hrvatskog jezika u pulskoj Strukovnoj školi i autorica je nekoliko knjiga za djecu te zbirki poezije. Prema izboru Ministarstva kulture godine 2015. njena je knjiga predstavljala hrvatsku dječju književnost na Festivalu dječje knjige u Bologni. Napisala je dvije knjige za djecu, u suradnji s Feodorom Gubaš Štifanić, te potom i pjesničke zbirke. Učestalo nastupa u programima za djecu osnovnoškolske dobi, kao i za srednjoškolce. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter