SABOR

AMANDMANI IDS-a TEŠKI VIŠE OD MILIJARDU KUNA: Na prijedlog državnog proračuna za 2021. zastupnici iz Istre podnose popriličan broj amandmana

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Marin Lerotić (Snimio Damjan Tadić / Cropix)

Marin Lerotić (Snimio Damjan Tadić / Cropix)


Činjenica od koje ne možemo pobjeći je da smo mi zarobljenici zastarjelog i neučinkovitog modela upravljanja, kojeg vi i dalje gurate, a to je rigidna centralizacija, kazao je Marin Lerotić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u Saboru predstavio prijedlog državnog proračuna za 2021. godinu. Njime se planiraju ukupni prihodi od 147,2 i rashodi od 157,7 milijardi kuna, a kroz predloženu financijsku konstrukciju, kazao je premijer, Hrvatskoj se osigurava gospodarski oporavak, te građanima i gospodarstvu i dalje pruža potpora. Oporba se, naravno, ne slaže s tim, te je u svojim primjedbama i amandmanima pokušala ukazati na sve one koji su pri ovoj raspodjeli financijskog kolača izvukli "deblji kraj".

Čak 39 amandmana, ukupno teških više od milijardu kuna, na prijedlog proračuna namjeravaju uputiti iz Kluba zastupnika IDS-a, a njima će tražiti da se u financijski plan za narednu godinu uključe i mnogi važni projekti na Poluotoku. O proračunu i tim amandmanima je za saborskom govornicom govorio Marin Lerotić koji je poručio kako proračun u predloženom obliku Hrvatskoj sigurno neće donijeti nikakav značajan pomak. „Činjenica od koje ne možemo pobjeći je da smo mi zarobljenici zastarjelog i neučinkovitog modela upravljanja, kojeg vi i dalje gurate, a to je rigidna centralizacija. Klub IDS-a o decentralizaciji govori stalno, s ove govornice i gdje god nam se pruži prilika. Nastavit ćemo tako i dalje, bit ćemo uporni i dosadni dok nas ne odlučite čuti.“, kazao je Lerotić. Što se IDS-ovih amandmana tiče Lerotić je kazao kako namjeravaju predložiti konkretne kapitalne i razvojne projekte i programe čija bi realizacija omogućila daljnji rast i razvoj Istre, unaprjeđenje društvenog standarda, odnosno veću kvalitetu života građana.

"To su projekti i programi koji doprinose daljnjem gospodarskom rastu i razvoju i to ne samo na regionalnoj već i na nacionalnoj razini. Ponavljam ono što je više puta rečeno s ove govornice - sve što je dobro za razvoj Istre, dobro je i za ostatak Hrvatske! No, naše, kao i uostalom sve oporbene amandmane, Vlada svake godine redom odbija, bez ikakvog suvislog obrazloženja. Jedini razlog je to što ti amandmani dolaze od oporbe. Duboko se nadam da će ova teška situacija u kojoj se nalazimo, ova vrlo izazovna godina doprinijeti drugačijem pristupu Vlade, jer nije moguće i nije točno da niti jedan jedini prijedlog izmjena u državnom proračunu koji dolazi od oporbe nije dobar. Vrijeme da država ove godine napravi iznimku i prestane ignorirati oporbene saborske zastupnike. "Time ignorirate sve građane, koji su te ljude birali i poručujete da niste Vlada svih, nego samo nekih. Nadamo se da će ove godine briga za sve građane ove zemlje nadvladati nazadnu, primitivnu i ograničenu logiku stranačke isključivosti kojom ste se vodili ranijih godina", poručio je sa saborske govornice Marin Lerotić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter