Gradonačelnici odgovorili Zoričiću

"Pula i Medulin zajedno rade najveću količinu otpada, posebno biološkog!"

| Autor: Glas Istre
(Foto: čitatelj)

(Foto: čitatelj)


Gradonačelnik Rovinja i potpredsjednik IDS-a Marko Paliaga reagirao je nastavno na izjavu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića kako će raskinuti ugovor sa svim komunalnim društvima u Istri, a potom i raspisati referendum da Županijski centar za gospodarenje otpadom bude isključivo za stanovnike Južne Istre.

- Poštujemo zabrinutost gradonačelnika Pule, kolege Filipa Zoričića, no Centar za gospodarenje otpadom je zajednički projekt izgrađen sredstvima svih općina i gradova. U ovome slučaju nije zakonita jednoznačna odluka, a pogotovo ne referendumska, s obzirom na to da su zakonom i podzakonskim aktima riješena pitanja lokacije, kapaciteta, načina i tehnologije zbrinjavanja otpada“, reagirali su gradonačelnici Rovinja, Poreča, Umaga, Buja, Labina i Novigrada, Marko Paliaga, Loris Peršurić, Vili Bassanese, Fabrizio Vižintin, Valter Glavičić i Anteo Milos nastavno na izjavu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića kako će raskinuti ugovor sa svim komunalnim društvima u Istri, a potom i raspisati referendum da Županijski centar za gospodarenje otpadom bude isključivo za stanovnike Južne Istre.

-Slažemo se da svi gradovi i općine trebaju poduzeti kvalitativne mjere za poboljšanje i smanjenje dovoza biootpada u Centar za gospodarenje otpadom. No, tu spadaju prvenstveno Pula i Medulin koji zajedno proizvode najviše otpada, što je ujedno i razlog zašto bi otkazivanje ugovora ostalim gradovima i općinama najviše koštalo upravo njih, jer trenutno troškove dijelimo solidarno.

Jednostrane odluke nikada nisu dobre. Problematika Kaštijuna počiva na lošem upravljanju i vođenju, gdje postoji niz operativnih propusta te skrivanja pravih financijskih rezultata. Vrijeme je da se postave jasni normativi za daljnje upravljanje Centrom.

U više navrata, i od strane kolege Zoričića, obećano je rješavanje pitanja vlasništva, koje do danas nije pokrenuto. Gradovi i općine sa svojim građanima žele dijeliti odgovornost za funkcioniranje sustava i CGO-a, stoga ponovno ističemo potrebu rješavanja pitanja vlasništva. Ponavljamo, Centar nije samo pulski, već istarski, i cijela Istra mora odlučiti u kojem smjeru dalje.

O svemu ćemo zatražiti i mišljenje nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša koji su zapravo i odredili lokaciju, odabrali tehnologiju i definirali načine upravljanja. Očekujemo očitovanje županije u svezi prijenosa 49 posto vlasništva na sve JL S u Istri, poručili su.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter