boljunčić na čelu

Pulski IDS-ovci predali zahtjev za tematskom sjednicom: Puležani zaslužuju Rivu kakvu žele, a ne kako im je netko drugi nameće

| Autor: Glas Istre
(Foto Press IDS)

(Foto Press IDS)


"Želimo da Pula bude mediteranski grad koji ima afirmativni pristup moru, da pulska riva postane prava gradska riva u kojoj pješaci uživaju u njenoj ambijentalnoj, prostornoj i socijalnoj ulozi. Zato smo, kao što smo i najavili, predsjednici Gradskog vijeća Grada Pule-Pola predali Zahtjev za sazivanje tematske sjednice na temu Uređenje Rive" – poručio je predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić.

- Uređenje Rive pitanje je od krucijalne važnosti za naš Grad i građane. Osnovno pitanje je kakvu Rivu Pula želi, to jest želimo li ju sanirati u postojećim gabaritima, za što se zalažu koncesionar ACI i gradonačelnik Filip Zoričić, ili je pak urediti i proširiti prema nagrađenom idejnom rješenju iz 2011. godine, a obzirom da su i sami izrađivači novog idejnog rješenja predložili proširenje rive za okvirno 13,8 m", istaknuo je Boljunčić dodajući kako je "zbog važnosti projekta uređenja pulske rive u proces odabira modela uređenja Rive potrebno uključiti stručne osobe arhitektonske i građevinske struke te da konačnu odluku, na temelju dostavljene analize stručnih osoba, donese Gradsko vijeće Grada Pule."

Nadalje, Boljunčić je istaknuo da "temeljem medijskih izjava člana uprave ACI-a, kao koncesionara, kako je u tijeku priprema projekta rekonstrukcije pulske Rive te da će se uskoro zaključiti sporazum s Gradom Pulom i Lučkom upravom i to na jesen 2024., smatramo da Gradsko vijeće Grada Pula-Pola mora biti pravovremeno obaviješteno o projektnom zadatku, o prijedlogu sporazuma između svih ugovornih strana te financijskim obavezama koje proizlaze iz ugovora, a sve s ciljem da, u duhu gradonačelnikove transparentnosti, vijećnici Grada Pule i građani ne budu dovedeni pred svršen čin."

Naime, koncesionar ACI, koji sudjeluje s 25% u projektu, Grad 67 %, inzistira na rekonstrukciji u postojećim gabaritima vodeći se isključivo svojim financijskim interesom i kratkoročnom dobiti temeljem koncesije koja istječe za malo više od 5 godina. No, Riva se uređuje za naredno stoljeće (ili i dulje) i to ne može ovisiti o kratkoročnim koristima, poručili su iz pulskog IDS-a.

Za kraj, Boljunčić je poručio kako "smatramo da građani Pule zaslužuju onakvu Rivu kakvu je oni žele, određenu kvalitetnim i stručnim podlogama, a ne kako im je netko drugi nameće. Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. U odnosu na trenutne okolnosti prema kojima Grad Pula nema politički ni gradski konsenzus po pitanju uređenja gradske rive, uputili smo Zahtjev za održavanje tematske sjednice na temu Uređenje Rive!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter