ČETIRI MILIJUNA LISTIĆA

Krenulo tiskanje glasačkih listića. Ovog će puta izgledati dosta drugačije nego što smo navikli

| Autor: Tihana TOMIČIĆ
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Izbori su za točno 12 dana, a to je sasvim dovoljno vremena da se tiska tri i pol milijuna glasačkih listića – točnije, oko 3.550.000 listića, uz još oko četiristo tisuća za posebne izbore za pripadnike manjina. Tiskanje je jučer počelo u tiskari Narodnih novina, listići su ovog puta povećeg formata, četiri puta A4, a cijena svakog je 15 centi – dakle sveukupno 532 tisuće eura.

Listići za 12. izbornu jedinicu, u kojoj se biraju pripadnici nacionalnih manjina, su na A4 formatu, oni su po 5 centi, što je ukupno oko 21.600 eura, izvijestili su iz DIP-a nakon početka tiskanja.

U istoj tiskari štampa se i ostali izborni materijal: oko 10 tisuća oglasa koji idu na sva biračka mjesta, zapisnici za sva biračka mjesta. Pripremljene su i glasačke kutije za izbore, 11.500 velikih i više od 9.000 manjih.

Sve zajedno, taj će materijal stajati oko 748.000 eura, a za njega će biti potrošeno oko 100 tona papira ili pet šlepera papira, kazao je Slaven Hojski iz DIP-a. Najavio je da u petak prvi listići i izborni materijal kreću prema Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kako bi krenuli u najudaljenije destinacije, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju.

Poručio je i da je osigurana visoka razina zaštite glasačkih listića.

– Zaštita je i fizička, preko videonadzora, a imamo i kompletan sustav aplikacije serijskih brojeva gdje pratimo svaki listić do zadnjeg biračkog mjesta, i znamo gdje se nalazi u bilo kojem trenutku, rekao je Hojski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter