predsjednik Kluba IDS-a u saboru

Daus: Stranci bez imalo srama i straha bespravno grade u Hrvatskoj, a država ne čini ništa!

| Autor: Glas Istre
(Foto IDS)

(Foto IDS)


Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus, upitao premijera Plenkovića zašto na dnevnom redu još uvijek nema Zakona o građevinskoj inspekciji, a koji je prilikom odbijanja IDS-ovog Prijedloga dopune zakona o građevinskoj inspekciji, najavljen za zadnji kvartal ove godine.

Podsjetio je kako je prije pola godine najprije Vlada, a nakon toga i saborska vladajuća većina, odbila IDS-ov Prijedlog dopune zakona o građevinskoj inspekciji u kojem je traženo da dio poslova inspekcije preuzmu komunalni redari, koji bi bespravnu gradnju zaustavljali u samom startu te bi se time uvelike rasteretila građevinska inspekcija i još važnije, pomoglo bi se u borbi protiv divljanja bespravne gradnje, što bi bio primjer decentralizacije zemlje s konkretnim učincima.

Daus je naglasio kako smo upravo sada u posljednjem kvartalu te kako je Sabor u zasjedanju još malo više od mjesec dana u ovoj godini, a kako na dnevnom redu nema najavljenog Prijedloga zakona.

Premijer je odgovorio kako je sutra na sjednici Vladi Zakon o državnoj imovini, pa smatra da će to riješiti jedan dio problema.

- Nijemci nam se smiju i hvale na njihovoj nacionalnoj televiziji kako u Hrvatskoj bespravno grade bez imalo srama i straha i to za objekt koji je općina građevinskoj inspekciji prijavila još lani, a država nije poduzela ništa do ovih dana, naglasio je Daus i dodao kako bi baš volio vidjeti Hrvate koji se na našoj nacionalnoj televiziji bez ikakvog problema hvale kako grade bespravne objekte po Njemačkoj.

Napomenuo je kako IDS zanima sustavno rješavanje problema divlje bespravne gradnje od Dubrovnika do Umaga te istaknuo kako će zbog toga što suprotno najavama nema Prijedloga zakona o građevinskoj inspekciji na dnevnom redu, IDS ponovno svoj Prijedlog uputiti u saborsku proceduru.

Posebno je naglasio da u uređenim državama nije toliko važno tko je premijer ili ministar jer se u takvim okolnostima mnogo toga može učiniti i bez Vlade i to na nižim razinama upravljanja, naravno uz viši stupanj odgovornosti jer se tada točno zna tko je odgovoran za što.

Podsjetio je da su sve razvijene zapadne zemlje visoko decentralizirane, dok je Hrvatska na samom začelju EU i dodao kako se pokazalo da u ovih sedam godina ili u Vladi još nisu shvatili što je decentralizacija ili shvaćaju jako dobro – ali je ne žele sprovesti.

- Iskreno, ne znam što je od toga opasnije za budućnost Republike Hrvatske, ne znati ili ne sprovoditi. I zato ćemo mi iz IDS-a, ako treba i biti dosadni i svakoj vladi disati za vratom i dosljedno insistirati na stvarnoj decentralizaciji Hrvatske, zaključio je Daus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter