drugačiji format

Za vikend starta nova sezona Četvrte lige NS Rijeka, dva istarska derbija već na premijeri

| Autor: Boris Vidulin
Detalj s prošlosezonskog dvoboja Funtane i Umaga (Arhiva Glasa Istre)

Detalj s prošlosezonskog dvoboja Funtane i Umaga (Arhiva Glasa Istre)


Četvrta NL NS Rijeka od ove sezone imati će dva člana manje, brojati će 12 klubova i igrati u formatu koji nije uobičajan za naše podneblje. Nakon osnovnog djela od 22 kola, liga se dijeli na dva dijela pa će prvih šest, odnosno posljednjih šest, odigrati još pet susreta.

Prvaci stječu pravo ulaska u viši rang, a iz lige ispada onoliko klubova koliko bude potrebno da sljedeće godine peti nogometni rang ima do 14 klubova. Već prvo kolo donosi dva istarska derbija, u Ližnjanu gostuje Funtana, a u Umagu Mladost Fažana. Oba se susreta igraju u subotu u 17 30 sati dok će Žminj sezonu otvoriti u nedjelju u 17 00 sati u Otočcu.

Momčadi spremno dočekuju početak nove sezone, a igrački kadar se u svim klubovima neobična malo mjenjao.

Pojačana Mladost

Klub koji ima najviše iskustva je Mladost iz Fažane. Prošli su sve, borbu za naslov prvaka, borbu za ostanak u ligi, a uglavnom su dio zlatne sredine. Mijenjali su trenera, relano to im je i najveće pojačanje, sada je tamo Ivan Lajtman, vratili su Deana Stojanovića koji je bio u susjednom Valbandonu kao trener i igrač, a iz Velog Vrha je došao Toni Geršić koji nije igrao gotovo godinu dana te Antonio Kurbalić donedavni član drugožupanijskog kluba Osijek koji ima iskustva igranja i na višim razinama za Ponikve, Trnje i Metalac Osijek. Od njih se može očekivati da ostanu stabilni četvrtpligaš iako će ova sezona biti znatno teža u odnosu na prošlu.

Funtana se opredijelila za mlade igrače pa je roster popunila upravo s njima. Ivan Šimunović je došao iz Jadrana, Filip Popović se vratio iz Jadrana, Fran Belušić i Leo Vivoda iz Buzeta, a Sandi Koverlica i Šimun Ivković iz Vrsara

- Opredijelili smo se na mlade igrače koji su potentni i imaju volje za treniranjem. Pripreme su bile intenzivne, a pripremni susreti prepuni oscilacija što i ne treba čuditi. Posebno bi se osvrnuo na kup susret u Galižani kojeg smo izgubili prvenstveno zbog lošeg pristupa. Onda kada i imaš prilike, sreća te ne nagradi.

No, bolje da se to dogodilo sada nego u prvenstvu. Ambicija su nam biti u sredini, volio bi da uđemo u play-off iz razloga da igramo jače utakmice, da mladi igrači skupljaju iskustvo i da se igra bez pritiska. Vjerujem da smo kadri to učiniti - najavio je početak sezone trener Funtane Ivan Škof.

U Umagu se se odlučili na provjerena imena koja mogu odmah uskočiti u prvi sastav i biti od pomoći. U prošloj premijernoj sezoni odlično su krenuli, kako se bližio kraj malo posustali, no mogu biti zadovoljni onim što su postigli.

- Kao novaci u ligi smatram da smo napravili odličan rezultat jer smo imali malih problema sa širinom kadra pa je sve zapravo ispalo na kraju jako dobro. Ove sezone nadamo se istom rezultatu, iskreno rečeno nema tu previše planiranja iz razloga što smo amateri. Nikad ne znaš na koga možeš računati jer se neplanirano događaju stvari koje nisu vezane za nogomet, odnosno postoje utjecaji vanjskih čimbenika na koje ne možeš utjecati - reći će trener Umaga Adis Dervišević.

Pripreme su prošle onako kako je i planirano.

Buršić i Matika

- Imamo finu momčad sastavljenu od naših domaćih dečki, osim dva Slovenca za koje mogu reći da su već i naši i nadam se dobrom rezultatu jer smo doveli tri imena koji su iskusni i baš prava pojačanja. Matija Šusterajter bio je jedan od najboljih u Bujama, o Leonu Miličeviću ne treba trošiti riječi jer je super iskusan i David Krčalić koji je pokazao da zna doći u priliku i dati gol.

Nažalost, ovaj tjedan napustio nas je Dorijan Jalušić koji je došao na početku priprema, ali je procijenio da ne bi igrao. Ja to poštujem, pa se vratio u Dajlu. Pripremne utakmice su mi pokazale podosta toga, igrali smo protiv više rangiranih momčadi poput Jadrana i Pazinke, ali i protiv županijskih ligaša, imali dvije identične 6:1 pobjede u kup natjecanju i smatram da spremno dočekujemo subotu i prvo kolo.

Žminj je izgubio dva mlada igrača koji su preselili u Pazin, ali njih je zamijenio s dva iskusna defanzivca. Alex Buršić igrao je za Pazinku, Puris i Smoljanci Slobodu, dok Maura Matiku ne treba posebno predstavljati. Nakon 11 godina igranja za Karlovac, Vrsar, Funtanu i Pazinku vratio se u Žminj i bit će definitivno iskustvo više u nastojanju da budu bolji nego prošle sezone.

Zoran Moravac uvjeren je da Ližnjan može biti u gornjem dijelu ljestvice iako će im ovo biti premijerna sezona, iako će im ovo biti prvi puta da igraju izvan županijskih okvira, pa će mnogi smatrati da njegove najave nemaju pokrića. Nisu htjeli puno remetiti atmosferu niti balans u igračkom kadru, no svejedno se osjeti potreba za malo osvježenja. To su Adrijan Beriša, Hisa Ramadani, Tin Zohil, Dragiša Adžić i najnovija akvizicija od prije nekoliko dana, Ermin Jašarević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter