SNJEŽANA AKRAP SUŠAC

Večeras predstavlja knjigu u Cvajneru: Esejističko-intimistička proza "Snjeguljica ne jede jabuke"

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Dragan Popadić u pogovoru kazao je da autoricu karakterizira fini humor, blaga ironija i nenametljiva poruka koja boli. Nerijetko je autoironična, a njezin humor definira oporim, a ne ciničnim 

 

Predstavljanje knjige pulske autorice Snježane Akrap Sušac "Snjeguljica ne jede jabuke" održat će se večeras s početkom u 20 sati u Galeriji Cvajner. Riječ je o novoj zbirci kratkih priča ove autorice gdje ironično, zabavno, a ponekad i autoironično progovara o raznim temama iz naše svakodnevice.

Ironično

Ironijom i "analizom" poznatih bajki, jer za razliku od "pravoga" života tu nema sretnih završetaka, autorica prodire u razne tematske i interesne sfere, te na svoj već prepoznatljiv način prikazuje lica i naličja te protagoniste naše zbilje. Poglavlja knjige naslovljena su "Urbi et orbi", "Bumerang", "U ladicu se sve može strpati", "Žureći, izgubila sam sebe" i "Nešto posve osobno".

Dragan Popadić u pogovoru kazao je da autoricu karakterizira fini humor, blaga ironija i nenametljiva poruka koja boli. Nerijetko je autoironična, a njezin humor definira oporim, a ne ciničnim. Autorica često poentira na kraju priče neuobičajenom završetkom, a te bajke nerijetkom pokazuju i dokazuju da našim planetom vlada glupost, te ona se protiv toga bori finim humorom. Autorica se bavi i međuljudskim odnosima, ukazuje na čudesnost takve vrste odnosa, gdje nerijetko prikazuje dvojnost i netrpeljivost prisutnu u međuljudskim odnosima na sasvim poseban način.

Pjesma u prozi

Njene priče nešto između kratkih eseja i intimističke proze, a ponekad se čitatelju može učiniti kao da čita pjesmu u prozi. Ovdje se mikrosvjetovi, autoričini kako i oni nekog pojedinca, pretvaraju u makrosvjetove, a gdje i sami brojevi priča imaju i svoju simboliku, kao svojevrsno još dublje prodiranje u društvene teme te stavljanjem likova u drukčije kontekste.

Snježana Akrap-Sušac profesorica je hrvatskog jezika u pulskoj Strukovnoj školi i autorica nekoliko knjiga za djecu te zbirke poezije. Prema izboru Ministarstva kulture godine 2015. njena je knjiga predstavljala hrvatsku dječju književnost na Festivalu dječje knjige u Bologni. Svoje pjesme koje je objavljivala na portalu Webstilus, objedinila je u zbirci "Žena posve obična". Režirala je nekoliko poetskih performansa.

Knjiga je objavljena u vlastitom izdanju autorice uz potporu Grada Pule, a ilustrator i autor naslovnice je Zoran Petrušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter