ZAGREB

"Umjetnost približavanja" u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SKD “Prosvjeta” organizira od 19. do 21.  srpnja u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom kustosko-umjetnički projekt Umjetnost približavanja, čiji je cilj bolje povezivanje lokalnog stanovništva, udruga i lokalne samouprave kroz umjetničko djelovanje, priopćeno je u četvrtak.

Umjetničkim djelovanjem dvadesetak umjetnika i u suradnji s Kulom Jankovića i mjesnim odborima u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom, namjera je pridonijeti poboljšanju narušenih susjedskih odnosa dvaju politički razdvojenih, a fizički spojenih sela Islama Grčkog i Islama Latinskog, te potaknuti pozitivne političke odluke suradnje i napretka, kaže se.

Projekt osim fotografskih radova, razgovora s mještanima, video radova, instalacija i performansa, predstavljanja knjiga i prikazivanja filmova uključuje rad s djecom i aktivističke akcije poput uvođenja autobusne linije, organizaciju nogometne utakmice Islam Grčki: Islam Latinski, osnivanje biblioteke u Mjesnom odboru u Islamu Grčkom koje nema, kao što nema ni vodovoda.

Jedno od mjesta približavanja susjednih sela je spomenik prirode Zeleni hrast. U povijesti je imao važne ulogu, bio je međaš između veleposjednika i imperija - Venecije i Turske. Uz Zeleni hrast su vezane legende o magičnom drvetu, a znanstvena ispitivanja su pokazala da je križanac, hibrid cera i hrasta plutnjaka hermafroditnog cvata.

Stablo u Islamu je nešto između, neodređeno i veličanstveno, baš kao što je književnik Vladan Desnica, koji je kulu otvarao drugima, na pitanje "čiji ste vi pisac hrvatski ili srpski", odgovorio "ili", kaže se u priopćenju.

U projektu čija je kustosica Davorka Perić sudjeluju Marko Paunović, Gildo Bavčević, Stanislava Nikolić aka Staša Aras, Želimir Periš, Jadran Boban, Duška Boban, Nikola Bajto, Adrijana Vidić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Slobodan Jokić aka Dan Oki, Sandra Sterle, Ivana Momčilović, Blondini, Davorka Perić, Lana Stojičević, Ante Gusić, Dunja Gusić, Roberto Vodanović Čopor i  Alex Purcel

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter