ROVINJSKOM STUDIJU TUMPIĆ/PRENC DRUGA NAGRADA

Ukoričenoj povijesti igara u Rovinju nagrada Zagreb Design Weeka


S petog izdanja manifestacije Zagreb Week Design, najvećeg događanja u Hrvatskoj posvećenog dizajnu, u Rovinj je stigla nagrada za katalog "Contrada". Za izdanje koje je pratilo izložbu "Contrada: mjesto sjećanja" o rovinjskim tradicijskim igrama, stručni je žiri Studiju za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc iz Rovinja dodijelio drugu nagradu na godišnjem okupljanju dizajnera, u konkurenciji 44 odabrana rada.

Suvremeno - svevremeno

- Zadovoljni smo što je žiri prepoznao naš rad, tim više jer je riječ o katalogu koji vrednuje tradicijske dječje igre u Rovinju i okolici s ciljem njihovog očuvanja, a naručitelj mu je rovinjski Ekomuzej Batana koji je ušao u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. U skladu s ovogodišnjim sloganom Zagreb Design Weeka "Suvremeno/Svevremeno", katalog na moderan način simbolički prikazuje stare igre uz dodatak kamena koji je nekad bio glavni rekvizit za igru, izjavio je dizajner kataloga Anselmo Tumpić.

Suvremen pristup očituje se u dizajnu i pakiranju u kojem je kamen specifičnim kružnim izrezom integriran u katalog koji tako postaje i paket s igračkom. Tretiranje "običnog" kamena kao vrijednog poklona rezultat je kritičkog promišljanja o promjenama u društvu u kojem se djeca sve manje igraju na ulici. "Nagrada nas raduje jer je izrada ovog kataloga bila izazov i s produkcijske strane. Naime, rješenja poput ovog s kružnim izrezom na katalogu nisu svakidašnja pa se i tiskare rijetko susreću s takvim zahtjevima", ističe Sara Prenc Opačić, direktorica projekata u studiju Tumpić/Prenc.

Ukoričena povijest igara

Izložba "Contrada: mjesto sjećanja", za koju je napravljen katalog, imala je za cilj oživljavanje prošlih vremena te vraćanje igre i smijeha upravo na ulicu. "Contrada je pretvorena u izložbeni prostor, poligon za igru i demonstraciju tradicijskih igara koje su nastale 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Kako bi se igre nastavile nakon završetka izložbe te kako bi vrijednosti koje one donose ostale zauvijek sačuvane, nastala je ova zbirka tradicionalnih uličnih igara Rovinja. Ukoričena povijest igara upravo igrom pokušava spriječiti svoj zaborav u digitalnoj stvarnosti", naglašava voditeljica Muzeja Batana, Tamara Nikolić Đerić.

Originalni suvenir

Među brojnim predstavljenim igrama u katalogu su španja, guardi e ladri, školica (pisuco), caffe, slijepi miš i graničar, sve dobro poznate starijim uzrastima Rovinjaca. Nakon što je zapažen od struke, ovaj katalog, uz snažnu simboličku vrijednost, ima i potencijal postati originalni suvenir iz Rovinja. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter