ZAGREB

Predstavljena knjiga o prvoj javnoj knjižnici na tlu Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povjesničar i dominikanac Stjepan Krasić predstavio je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svoju knjigu "Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1463.)", koja donosi vrijedan novi pogled na ulogu knjige i knjižnice u kulturnoj preobrazbi hrvatskoga društva.

Predstavljajući novo izdanje NSK, punog naziva "Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1463.), knjižnica samostana sv. Dominika u Dubrovniku u okviru humanističkih gibanja u XV. i XVI. stoljeću", predstojnica Katedre za knjigu i nakladništvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Ivana Hebrang Grgić istaknula je kako ova knjiga na više od 400 stranica donosi sustavan pregled razvoja ne samo knjige i knjižnica, već cjelokupnog društvenog, kulturnog, povijesnog, političkog pa i znanstvenog konteksta razdoblja kojim se bavi.

Posebnu pozornost pridaje knjižnici samostana sv. Dominika u Dubrovniku, prema autorovim istraživanjima, prvoj javnoj knjižnici u Hrvatskoj.

"Koristeći nevjerojatnu količinu publikacija i arhivskih izvora, autor nam objašnjava sve društvene i povijesne preduvjete koji su doveli do situacije da takva jedna javna knjižnica može nastati na našim prostorima", dodala je.

Krasić je istaknuo kako namjera knjige nije puka faktografija, već uloga koju je knjiga u pojedinim vremenskim razdobljima imala kao moćan instrument u izobrazbi i preobrazbi društva, s posebnim naglaskom na vrijeme humanizma i renesanse u 15. i 16. stoljeću, kada je "europski čovjek, zahvaljujući knjizi, konačno otkrio sebe i svijet oko sebe".

Činjenica da je u Dubrovniku već 1463. počela gradnja javne knjižnice, prve na hrvatskom tlu i treće takve u Europi, pokazuje da je Novi vijek ovdje započeo prije Kolumbova otkrića Amerike, ustvrdio je autor. "Novi vijek su prije svega pripremili bezbrojni prepisivači starih rukopisa, otkrivajući čovjeku tajne svijeta koje su ga dotle okruživale. Nije otkriće Amerike uzrok jedne nove povijesne epohe, nego samo posljedica mnogo drugih čimbenika koji su do toga doveli", poručio je Krasić.

Knjižnica, veličine 33 x 9 četvornih metara, opremljena s 44 klupe širine 2,5 metra postavljene u dva reda, i danas je u dobro očuvanom stanju.

Glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević izrazila je zadovoljstvo što je NSK u svojoj nakladi objavio tu, kako je rekla, izuzetno vrijednu knjigu kojom je ispisano novo poglavlje o povijesti knjige i knjižnica u Hrvatskoj.

Teolog i povjesničar Stjepan Krasić (1938.), član je dominikanskoga reda, autor 32 knjige te gotovo 300 znanstvenih rasprava objavljenih u različitim časopisima u zemlji i inozemstvu. Dopisni je član HAZU-a, dobitnik 20-ak nagrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter