U GRADSKOJ GALERIJI LABIN VEČERAS OTVORENJE SAMOSTALNE IZLOŽBE "LICENTIA POETICA" IVANA OBROVCA

Obrovac je svoj život identificirao sa slikarstvom


Pučko otvoreno učilište Labin - Gradska galerija Labin organiziraju danas s početkom u 20 sati samostalnu izložbu "Licentia Poetica", Ivana Obrovca. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

- Kada se spomene Ivan Obrovac, ljudi će asocirati likovnog pedagoga koji je odgojio generacije istarskih umjetnika i koji je bio idejni pokretač i jedan od osnivača prve srednje strukovne škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Krivo. Premda je kao pedagog zaslužio spomenik ili barem da škola koju je osmislio i suosnovao nosi njegovo ime, prvo što bi trebali vezivati uz Ivana Obrovca je pojam slike. Jednostavno stoga što je on svoj život identificirao sa slikarstvom, potpuno mu se podredio i postavio ga na vrh pijedestala životne istine, odnosno smisla i bitka ovozemaljskog, ali i transcendentalnog bivanja. U skladu sa svojim životnim stavovima, koji su u svojoj biti egzistencijalističke naravi i svjetonazora, Obrovac i slikarstvu pristupa na taj način, odnosno smatra ga utjelovljenjem usamljeničke opstojnosti pojedinca, koji nema i ne želi imati nikakvih dodira s dominantnim ideologijama i aktualnom političkom i socijalnom zbiljom, zapisao je Mladen Lučić.

Ivan Obrovac rođen je 1937. godine u Smoljancima. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969. u klasi Alberta Kinerta. Osim u grafici, slikarstvu i kiparstvu, značajni trag ostavio je u svom pedagoškom radu kojim se bavio do umirovljenja 2004., od pulskih osnovnih škola, zatim u COUO Branko Semelić na odjelu za dekoraciju i dizajn, do konačnog osnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, čiji je idejni začetnik i utemeljitelj. Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja; Redom Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete i devet strukovnih likovnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi u zemlji (ex tempore, Ars Histriae, Pulski salon, galerije diljem Istre i Hrvatske) i svijetu (Pariz, Crans-Montana, Novi Sad). Živi i stvara u Puli i Smoljancima.

Izložba će ostaje biti otvorena do 30. lipnja, a moći će se razgledati od ponedjeljka do subote, od 9 do 13 i od 17 do 20 sati. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter