BAROMUS FESTIVAL

Nastupio trio Dedić-Jurković-Grappone

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Mnogobrojna publika okupljena u rovinjskoj crkvi svetog Franje preksinoć je imala priliku uživati u muziciranju vrlo raspoloženog trija u sastavu Matija Dedić (klavir), Darko Jurković Charlie (gitara) i Darko Grappone (udaraljke). Ovim je koncertom nastavljen koncerni program 15. BaRoMus Festivala, a glazbenici su se predstavili izvedbom programa pod naslovom "Jazzy Bach". Riječ je naime, o programu koji je nastao pod okriljem BaRoMus Festivala i istoimenom nosaču zvuka za kojeg su gostujući glazbenici dobili nagradu Porin za najbolji jazz album 2016. godine.

Kako i sam naziv govori glazba J. S. Bacha triju je poslužila kao predložak za stvaranje i građenje vlastite reinterpretacije glazbe pisane iz pera velikog baroknog skladatelja. Ovi vrhunski instrumentalisti Bachove su teme začinili vrlo maštovitim i nadasve smislenom solima i vrlo mudrim odabirom programa zadivili su BaRoMusovu sada već iznimno mnogobrojnu publiku.

Za vlastito oblikovanje glazbe veličanstvenog Bacha glazbenici su odabrali njegove bezvremenske skladbe - "Jesu, joy of man's desiring, BWV 147" iz "Kantate Herz und muleben", "Siciliano" iz "Sonate za flautu i continuo" i "Es-dund und tat und ru BWV 1031", "Osma invencija u F-duru BWV 779", "Largo" iz "Koncerta za obou i orkestar u g-molu BWV 1056", "Allegro" iz "Koncerta za violinu i orkestar BWV 1042", "Sarabande" iz "Suite za violončelo solo BWV 1011", "Air" iz Orkestralne suite br.3 u D-duru BWV 1068 te "Badinerie" iz orkestralne suite br.2 u b-molu BWV 1067.

Spoj Bachove glazbe i jazza izvrsno je primljen kod posjetitelja koji su s pažnjom prateći izvedbe uživali u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji spajanja dvaju glazbenih stilova. Koncert, koji je ostvaren zahvaljujući podršci Ministarstva kulture RH-a, okončan je burnim aplauzom okupljenih i pozivom na bis.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater