PROMOCIJA U NOVIGRADU

  U povodu 160. godišnjice rođenja Matka Brajše Rašana AUTOR ISTARSKE HIMNE DOBIO MONOGRAFIJU "MAŽURANO MOJA"

| Autor: Zoran ANGELESKI

U monografiji je popisano 315 skladbi ovog skladatelja, ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće, zajedno s podacima kada su nastali te gdje su sada pohranjeni

 

Monografija i zbirka notnog izdanja "Mažurano moja" u povodu 160. godišnjice rođenja hrvatskog skladatelja Matka Brajše Rašana predstavit će se u petak, 31. siječnja u 19 sati u Muzeju-Museo Lapidarium u Novigradu.

O monografiji i zbirci govorit će autori mr. art. Mirjana Grakalić, dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin i povjesničar mag. hr. Andrej Bader. U glazbenom dijelu nastupit će Gitaristički ansambl Novigrad, Župni zbor Sv. Ivana Krstitelja Dajla i Mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana Brtonigla.

Monografija je prvi put predstavljena javnosti 11. prosinca 2019., na dan rođenja Matka Brajša Rašana. Ova monografija o životu i radu Matka Brajše Rašana nastala je sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obrade život i djelo poznatog istarskog skladatelja, ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće.

Matka Brajšu Rašana najčešće se spominje kao autora današnje himne Istarske županije "Krasna zemljo Istro mila", iako je ostavio mnogo dublji i svestraniji trag te je njegovo djelovanje na političkom, kulturnom i glazbenom području obilježilo kraj 19. i početak 20. stoljeća u Istri, a tadašnje su prilike, s druge strane, usmjerile njegov životni i glazbeni put.

U zadnjem poglavlju monografije popisano je 315 njegovih skladbi, zajedno s podacima kada su nastale te gdje su sada pohranjene.

Autori su naglasili da je od iznimne važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko-primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornog područja. Osim što je kao meliograf skupljao i zapisivao narodne napjeve, Brajša je prvi pristupio harmonijskoj nadgradnji tonske strukture narodnih napjeva koja se ne podudara ni s jednom tradicionalnom ljestvicom - durom, molom ili starim načinima.

Skladao je veliki broj svjetovne i crkvene glazbe, uglavnom za vokalne sastave (zborove), a od iznimne je važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornoga područja.

Matko Brajša Rašan (Pićan, 11. prosinca 1859. - Nova Ves, Zagreb, 6. rujna 1934.), bio je hrvatski skladatelj, melograf, zborovođa iz Pićna, skupljač hrvatskih narodnih napjeva s poluotoka Istre. Bio je preporoditelj istarskih Hrvata. Pripadao je najznamenitijim Istranima svog vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre.

Pokrovitelji promocije monografije su Istarska županija, Grad Pula, Muzička akademija u Puli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad i Muzej - Museo Lapidarium Novigrad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter