Dodijeljena sredstva

KNJIŽNIČNA DJELATNOST Potpora istarskim knjižnicama, najviše pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici

| Autor: Vanesa BEGIĆ, Hina
Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)


Ministarstvo kulture i medija odobrilo je u sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi gotovo 18 milijuna kuna za programsko područje knjižnične djelatnosti, kojima će se sufinancirati 388 programa.

Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula pripast će 410.000 kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe. Za nabavu knjižne i neknjižne građe na talijanskom jeziku dobit će pak 15 tisuća kuna.

Gradska knjižnica Labin za nabavu knjižne i neknjižne građe dobiva 70 tisuća kuna, Gradska knjižnica Novigrad 45 tisuća kuna, Gradska knjižnica Pazin 70 tisuća, a Gradska knjižnica Poreč za nabavu knjižne i neknjižne građe za matični odjel i odjel za djecu i

mlade te knjižnične stacionare 85 tisuća kuna. Iznos od 80 tisuća kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe ide Gradskoj knjižnici Umag.

Na Poziv je pristiglo 418 prijava od kojih će se 388 programa u tri potprogramska područja sufinancirati s ukupnim iznosom od 17,955.000 kuna, objavilo je Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama.

Služba za arhivsku i knjižničnu djelatnost analizirala je poslovanje svih narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj te cjelokupne knjižnične djelatnosti u području narodnih knjižnica kao podlogu za kriterije vrednovanja programa pristiglih na Poziv, ističu iz Ministarstva.

Temeljem zadanih kriterija, dodatnih smjernica i uvidom u prikupljenu dokumentaciju odlučeno je da se 16.398.000 kuna dodijeli za 223 programa nabave knjižne i neknjižne građe u knjižnicama, 38 razvojnih programa (radionice, seminari i stručno usavršavanje knjižničara) sufinancirat će se iznosom od 959.500 kuna, a 127 programa akcija i manifestacija u knjižničnoj djelatnosti sufinancirat će se iznosom od 597.500 kuna.

Za nabavu knjižne i neknjižne građe najveći iznos od 1.250.000 kuna dodijeljen je Knjižnicama grada Zagreba.

U kategoriji Knjižnična djelatnost - Akcije i manifestacije knjižnične djelatnosti Gradska knjižnica i čitaonica Pula za manifestaciju 10. Brazilski dani u Puli dobiva 2.500 kuna, a isto toliko i za program "Sadim – čitam – učim".

Gradska knjižnica Pazin pak za program "Knjiga u ruku, put pod noge" dobiva četiri tisuće kuna.

U potprogramskoj djelatnosti Razvojni programi (radionice, seminari i stručno usavršavanje knjižničara)" Gradska knjižnica i čitaonica Pula za programe Digitalno u knjižnici: izazovi digitalne posudbe i digitalnih usluga dobiva 3.500 kuna, a za okrugli stol o poticanju čitanja "zaČITAJ se" šest tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter