ZAGREB

Izložba Josipa Baće "Bliskost/Closeness" u Gliptoteci HAZU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba Josipa Baće "Bliskost/Closeness" postavljena je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a može se pogledati u utorak od 19 do 21 sat, jer formalnog otvorenja izložbe neće biti, najavila je u ponedjeljak Gliptoteka HAZU.

 U najnovijem ciklusu fotografija, Baće nastavlja istraživanje ljudskih stanja, nadovezujući se na ciklus "Moja obitelj" započet 2008.

 Autor se na izložbi u Gliptoteci predstavlja s 20-tak fotografija snimljenih u crnoj-bijeloj tehnici, dimenzija 90 puta 100 centimetara, nastalih u posljednje dvije godine na temu bliskosti. Nizom fotografija umjetnik prikazuje portrete sličnih i bliskih osoba, koje povezuje krvno srodstvo, prijateljstvo, ljubav, privrženost ili zajednički interesi. 
 Fotografije predstavljaju njemu poznate i drage osobe, od kojih su neki blizanci, braća, prijatelji ili supružnici, a "sve ove osobe odlikuje jedna zajednička karakteristika, a to je bliskost", navode iz Gliptoteke.

 Najnoviji ciklus fotografija Josipa Baće zanimljiv je u kontekstu sagledavanja današnjega vremena, kada suvremene tehnologije preuzimaju sve oblike društvene interakcije, a socijalna distanca postaje imperativ – važnijom nego ikad prije. 
 Autor se s pravom pita „u kojem ćemo novom fizičkom i mentalnom prostoru ponovno graditi odnose uzajamnosti, međusobne ovisnosti, sagledavati svoje krhke i promjenjive identitete, mijenjati sebe i druge, i dalje biti bliski", ocjenjuju iz Gliptoteka.

 Josip Baće rođen je 1966. godine u Dubrovniku. Nakon završene srednje škole upisuje Pomorski fakultet u Dubrovniku. Tijekom Domovinskog rata 1991. prekida studij i dragovoljno pristupa Zboru narodne garde, gdje ostaje do konca 1992. kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1996. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Nakon završenog studija pozvan je na Kunstakademie u Düsseldorfu, gdje je pohađao poslijediplomski studij u klasi prof. Magdalene Jetelove. Od 1998. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Grafičkom odsjeku. Izlaže od 1990. te je ostvario više samostalnih izložbi i sudjelovao na preko pedeset značajnijih skupnih izložbi ili autorskih koncepcija u zemlji i inozemstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter