DANAS PREZENTACIJA U KUĆI FRESAKA U DRAGUĆU

Istarska kulturna baština i - online!


Prije njegove javne internetske aktivacije koja se planira za oko mjesec dana, novi i vrijedan projekt online baze kulturne baštine pod nazivom 'Istarska kulturna baština' prezentirat će se danas u 19 sati u Kući fresaka u Draguću. Riječ je o digitalnom katalogu sakralne i profane baštine Istre, a s obzirom na opsežnost projekta, pozivaju se svi djelatnici u kulturi, znanosti i kolege iz struke, kao i svi zainteresirani ljubitelji kulturne baštine.

Na današnjem svojevrsnom javnom savjetovanju, kako nam kaže Sunčica Mustač, urednica kataloga i voditeljica Kuće fresaka u Draguću, primat će se stručne sugestije, prijedlozi, kritike, koje će zatim biti uvršteni u digitalni katalog.

Projekt je pokrenuo Povijesni i pomorski muzej Istre, a trenutno je na sastavljanju tekstova kataloških jedinica i osmišljavanju projekta angažiran izvanredni profesor prof. dr. sc. Ivan Matejčić, koji će danas, uz urednicu kataloga i povjesničara prof. dr. sc. Maurizia Levaka, predstaviti projekt.

- Svrha baze je višestruka. U prvom redu, to je podrška službi zaštite kulturne baštine, s obzirom da ima za cilj prikupiti dokumentaciju koja će olakšati rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Baza će biti i pomoćni alat u turističkom sektoru te u edukativnim procesima od osnovnog do visokog školstva, a poseban je njezin status poveznice sa specifičnim sadržajem digitalne enciklopedije Istrapedia, kaže Sunčica Mustač. Katalog je sačinjen po uzoru na slične javne kataloge u Italiji i Njemačkoj, Bildindex, Patrimonio Culturale.

(Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter