Prvi susret

Pulski čitateljski klub Preobražaj: Čitanje kao psihosocijalna terapija

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Citateljski klub

Citateljski klub


Prvi susret članova čitateljskog kluba Preobražaj održan je u čitaonici Kluba umirovljenika. Medicinska sestra Oriana Španić aktivno provodi psihosocijalnu terapiju s korisnicima Odjela za psihijatriju pulske Opće bolnice, izlazi izvan institucije, s njima odlazi u grad, sudjeluje u različitim aktivnostima, kao što su odlazak u kino, knjižnicu, kazalište i na izložbe. Na jednom od čestih posjeta Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula rodila se ideja o pokretanju čitateljskog kluba u kojem bi se s osobama s psihosocijalnim poteškoćama provele biblioterapeutske aktivnosti. U suradnji s diplomiranom knjižničarkom iz pulske knjižnice Ivom Turinom, rodila se ideja o pokretanju toga kluba.

Prvi susret služio je u biti za probijanje leda, no bilo je vidljivo da se korisnicima silno svidjela ta ideja, štoviše, da neki od njih imaju sklonost prema pisanju te da vole knjige. Nekima unutarnji osebujni svjetovi ne omogućavaju izražavanje u punom obujmu i upravo će im taj klub omogućiti da poboljšaju svoje mogućnosti komunikacije.

Tijekom prvog susreta korisnici su slagali rečenice, nadopunjavali, predstavljali se, te govorili i o svojim književnim afinitetima. Jedna od korisnica pokazala je posebno široko znanje o književnosti i umjetnosti.

Kako su rekle Španić i Turina, tijekom ovih mjesečnih druženja predviđeno je čitanje poezije, kratkih priča, basni, zagonetki, a nakon čitanja slijedi razgovor o pročitanom, ali i povezivanje sadržaja priča s likovnim izražavanjem.

Jedan od ciljeva je poticanje sudionika na čitanje u slobodno vrijeme. Unapređivat će se tehnike čitanja, vođenim čitanjem će se osnaživati kritičko mišljenje, što će podići razinu samopouzdanja i samopoštovanja. Osim čitanja, predviđena je i radionica "Pišem, dakle postojim" s ciljem poboljšanja grafomotoričke sposobnosti te usvajanja vještine pisanja.

Program provodi udruga Žuta minuta u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Općom bolnicom, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. Promidžbeni materijal dizajnirala je Feodora Gubaš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter