ČITATELJSKI KLUB "PREOBRAŽAJ"

Terapeutska funkcija književnosti kroz čitanje i pisanje

Program čitateljskog kluba "Preobražaj" održavat će se u Čitaonici Kluba umirovljenika posljednjeg utorka u mjesecu. Prvi susret predviđen je u utorak, 25. listopada u 17.30 sati. Voditeljice čitateljskog kluba su medicinska sestra Oriana Španić i diplomirana knjižničarka Iva Turina

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iva Turina

Iva Turina


- Svima je poznato ime Oriane Španić i njezino aktivno djelovanje na Odjelu za psihijatriju pulske Opće bolnice. Provodeći socijalnu terapiju Oriana s korisnicima izlazi van institucije, s njima odlazi u grad, sudjeluje u različitim aktivnostima, kao što su odlazak u kino, knjižnicu, kazalište i na izložbe. Na jednom od čestih posjeta Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula rodila se ideja o pokretanju čitateljskog kluba u kojem bi se s osobama sa psihosocijalnim poteškoćama provele biblioterapeutske aktivnosti. Diplomirana sam knjižničarka i radim na Odjelu beletristike. Moglo bi se reći da u svakodnevnom razgovoru s korisnicima o knjigama provodim jedan oblik biblioterapije. Upravo je to bio jedan od razloga da se upustim u ovaj program ne bih li na taj način svojim djelovanjem pridonijela zajednici, veli diplomirana knjižničarka iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula Iva Turina koja će s Orianom Španić voditi taj klub.

Iva Turina nam je kroz razgovor objasnila ideju o djelovanju ovoga čitateljskoga kluba.

- Kako je koncipiran projekt suradnje s gospođom Španić i kako će se konkretno provoditi? Koji će književni sadržaji biti obuhvaćeni?

- Program čitateljskog kluba "Preobražaj" održavat će se u Čitaonici Kluba umirovljenika posljednjeg utorka u mjesecu. Prvi susret predviđen je u utorak, 25. listopada u 17.30 sati. Voditeljice čitateljskog kluba su medicinska sestra Oriana Španić i diplomirana knjižničarka Iva Turina. Tijekom druženja predviđeno je čitanje poezije, kratkih priča, basni, zagonetki, a nakon čitanja slijedi razgovor o pročitanom, ali i povezivanje sadržaja priča s likovnim izražavanjem. Poticat će se sudionike na čitanje u slobodno vrijeme, unapređivat će se tehnike čitanja, vođenim čitanjem će se osnaživati kritičko mišljenje što će podići razinu samopouzdanja i samopoštovanja. Projekt se bazira na potrebama korisnika i usmjeren je na poboljšavanje njihove kvalitete života. Osim čitanja predviđena je i radionica "Pišem, dakle postojim", a cilj radionice je poboljšanje grafomotoričke sposobnosti, te usvajanja vještine pisanja. Glavni cilj pojačavanje kognitivnih sposobnosti kroz aktivnosti vezane uz čitanje. Program provodi udruga Žuta minuta u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Općom bolnicom uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Knjižnica na taj način izlazi iz svojih okvira i ulazi u zajednicu na konkretan način zanimljivim programom koji je prije svega vrlo koristan zajednici u cjelini.

Programom se želi stvoriti uvjete za dugoročnu suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, ne samo u segmentu pomoći osobama sa psihosocijalnim poteškoćama, nego i u educiranosti zaposlenika i građana o mentalnim poteškoćama, a time i rad na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja, destigmatizaciji i prevenciji institucionalizacije. Metodologija i program imaju visok potencijal prijenosa na druge knjižnice i primjer su dobre prakse što projektu stvara dodanu vrijednost.

- Ovdje će doći do izražaja terapeutska funkcija književnosti - kako pisanja tako i čitanja?

- U prvom planu je terapeutska funkcija književnosti kroz čitanje i pisanje. Književnost daje nove ideje i otvara vrata za bolje interpersonalne odnose što je korisnicima od presudne važnosti za podizanje kvalitete života. Usvajanje vještina pisanja i čitanja jača komunikacijske vještine, osobito vještine slušanja i govorenja.

- Koliko je bitna, za opće psihofizičko stanje, kvalitetna biblioterapija?

- Biblioterapija zahtijeva strogu kontrolu i suradnju s liječnicima koji brinu o zdravlju korisnika. Upravo je Oriana zadužena za taj dio programa, za svaku smjernicu koja će se moći iskoristiti za što bolju biblioterapiju. Uz čitanje, razgovor je izuzetno važan jer potiče i pomaže ljudima da lakše izraze ono što osjećaju i misle. Čitanje utječe na razvoj jezičnih sposobnosti kao što su pisanje, slušanje i govor jer u potpunosti razvija komunikacijske sposobnosti. Čitanje je kognitivna, društvena i kulturna aktivnost, jedna od osnovnih kompetencija koja svakom pojedincu omogućuje kvalitetan život. U sklopu projekta predviđena je i radionica "Knjiga do knjige, biblioteka" – cilj aktivnosti je posjeta knjižarama, sajmovima knjiga u svrhu motivacije korisnika na kupnju knjiga i formiranje biblioteke Udruge koja bi služila članovima u svrhu čitanja, diskutiranja o pročitanom, poboljšanju radnog pamćenja, razvoju komunikacijskih i socijalnih vještina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter