OD TOČKE A DO TOČKE B

Održan 6. pulski Reli po galerijama: Opušteno do cilja kroz kulturni protok grada

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Tedi Korodi)

(Snimio Tedi Korodi)


Šesti Reli po galerijama u organizaciji udruge Atanor održan je u subotu navečer na petnaestak lokacija u središtu Pule te su se Puljani opet odazvali i pohodili galerije koje su se uključile u manifestaciju, skupljali naljepnice na mapi i na koncu za svoj trud primili diplomu, tj. jednu neformalnu Povelju za spas kulture koju su mogli i sami izraditi. Na koncu su podijeljene sve tiskane mape, njih 150, a aplikaciju, koja se ovaj put mogla prvi put koristiti, je preuzelo 47 osoba, te je izrađeno više od 80 diploma.

Stil života

Iako je prva točka bila u Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplianrnih umjetnika (HUiU), zapravo se moglo ići kojim god redom se htjelo, nije da je postojala posebna sudačka komisija koja je ocjenjivala pridržavanje pravila. Ovo je jedna opuštena šetnja, a ne kvalifikacije za europsko prvenstvo.

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

No, u HUiU, u kojem je bila najveća gužva, su se mogle preuzeti mape i uživati u izložbi »Moranje je stil života« umjetnice Eni Blašković i kustosice Stephanie Peršić. Ruta se nastavila u Studentskoj galeriji s izložbom »Odraz slojeva« Nike Vitković, dok Rock galerija posjetitelje vodi kroz povijest rocka Pulom uz izložbu fotografija »Pula Rock History - Sjećanja - Memories«.

U Galeriji C8 mogla se vidjeti retrospektiva Marijana Detonija »Od skice do matrice« pod kustoskom palicom Antonije Došen, dok je bonus lokacija izlog Arheološkog muzeja Istre (Prozor u prošlost) bila rezervirana za ljubitelje arheologije s izložbom »Reljefni prikazi na dvama primjerima korintskih zdjela« Tomislava Franića. U Galeriji Novo mogla se pogledati izložba »Pod korom« Branimira Štivića, uz mogućnost vođenja po izložbi na zahtjev, dok u Galeriji Makina Matthias Dürr predstavlja izložbu »Pleme«.

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

Nezaobilazna je uvijek i Galerija Kino Valli s izložbom »15xB2 II« Sare Kern Gaćeše i Nevena Udovičića. Ljubitelje povijesti očarala je izložba »Rimsko zlatno prstenje« u Galeriji Amfiteatar, dok se u Galeriji Hermana predstavio izbor iz stalnog postava galerije i njenog voditelja, pulskog umjetnika Vedrana Šilipetra. U Srpskom kulturnom centru koji se još uvijek preuređuje na jednu noć otvorena je skupna izložbu fotografija »Made In Fabrika Fotografa 11« kustosice Aleksandre Popovič Petković i fotogarfijama 30 autora Kluba ljubitelja fotografije Fabrika Fotografa iz Beograda. Ljubitelji crteža mogli su uživati u Gradskoj galeriji uz izložbu »Animalije« Antuna Motike, dok je u Sveti Srcima postavljena arheološka izložba »S pogledom na more: Rimska vila u Valbandonu«.

Dnevni boravak DC Rojc posjetitelje predstavio je zanimljivo viđenje Pule uz kreativne »Zapuštene forme« Petra Šćulca. Reli je formalno zaključen u prostoru Monte Paradisa i dvorištu DC Rojca s izložbom Raoula Marinija »Zašto pijetao urliče mjesecu?« i kreativnom radionicom izrade diploma tehnikom plošnog tiska gdje su posjetitelji svoje diplome na kraju obilaska mogli izraditi sami.

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

Tu u dvorištu Rojca i klubu Monte Paradiso održan je službeni after party koji je spojio glazbu, street food i prvi pulski vinil market, te glazbeni program uz nastupe DJ-eva Sunny Suna, Kool S-a i 207.

Po običaju, bila je to prilika da se Puljani prisjete što sve imaju u centru kada se radi o galerijama koje su inače vrlo aktivne, i dobiju priliku da pogledaju izložbe i postave koje su im promakle, a zbilja su zanimljive i traže da ih se pogleda i o njima promisli te je sada bila dobra prilika za tako nešto. Osim jedne, sve su već bile otvorene tako da nije bilo potrebe čekati formalne govore nego se moglo odmah prepustiti izlošcima, mahom slikama, a svatko je mogao naći nešto za sebe. Uz jedan lagani tempo trebalo je barem dva sata da se obiđu sve stanice na putu i otkrije što se krije pod kojim brojem na mapi. Što bi tek bilo da su se uključile sve galerije u centru?

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

Spas

Na kraju, iako je postojao standardni konstantni protok između galerija što se moglo vidjeti i po broju podijeljenih naljepnica u pojedinim galerijama, odaziv je, barem kada se radi o tome da se cijela ruta prođe od početka do kraja, bio slabiji nego prošlih godina, kada se čekalo u redu da se dobije diploma, odnosno Povelja za spas kulture.

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

Izgleda da nisu svi imali snage doći do kraja, no organizatori su zadovoljni, a posjetitelja je bilo i više od ovih službenih brojki, jer nisu svi skupljali naljepnice. Zanimljivo da, unatoč ponuđenoj aplikaciji, većina ih je birala papirnatu mapu za orijentaciju po gradu, očito da unatoč tehnici ljudi i dalje vole imati nešto konkretno, opipljivo te vidjeti i doživjeti nešto stvarno.

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

(Snimio Tedi Korodi)(Snimio Tedi Korodi)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter