DAN KRAVATE

Učenici Osnovne škole Centar iz Pule istražuju hrvatsku kulturnu i modnu povijest

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Učenici Osnovne škole Centar obilježili su Dan kravate kroz radionice u školi. Kroz crtanje, pisanje istražili su povijesni i kulturni aspekt kravate.

Radionice su pružile priliku da istraže kako je kravata postala globalni simbol Hrvatske, povezujući se s njezinim porijeklom.

Kroz aktivnosti, učenici su osvijestili važnost ovog kulturnog nasljeđa koje danas simbolizira stil i profinjenost diljem svijeta.

Tijekom aktivnosti, učenici svih razreda škole savladali su tehniku vezanja kravate, crtali motive povezane s ovim prepoznatljivim simbolom te pisali o povijesnoj važnosti i ulozi kravate, koja potječe iz Hrvatske.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Time su stekli dublje razumijevanje kulturnog nasljeđa koje kravata predstavlja te su se povezali s baštinom koja je postala univerzalno prepoznatljiva. Ujedno su osvijestili kako je kravata postala simbol hrvatske kulturne baštine i njezin utjecaj na globalnu modu.

Obilježavanje materijalnog kulturnog dobra u školi Centar nije samo proslava modnog detalja, već i podsjetnik na važnu povijesnu i kulturnu ostavštinu koju Hrvatska prenosi svijetu.

Kroz crtanje, pisanje i istraživanje, učenici su pokazali kreativnost i razumijevanje vlastitog kulturnog identiteta, razvijajući svijest o važnosti nacionalnih simbola na globalnoj sceni. Ove aktivnosti snažno potiču osjećaj ponosa prema kulturnoj baštini te kreativnost i kritičko promišljanje o naslijeđu koje Hrvatska dijeli s ostatkom svijeta.

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je stekao globalnu prepoznatljivost i priznanje, a njezina povijest seže u 17. stoljeće, kada su je hrvatski vojnici nosili kao dio svoje odore.

Francuski vojnici prvi su primijetili eleganciju ovog modnog detalja te se kravata ubrzo proširila Europom, postavši simbol stila i profinjenosti.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Danas je kravata univerzalni modni dodatak, prepoznatljiv u poslovnom svijetu i kulturi diljem planeta.

Sama riječ iako je ona hrvatski proizvod, dolazi od francuskog izraza ‘cravate’, izvedenicom riječi "Croat".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter