pulski akademik

Robertu Matijašiću uručena nagrada "Don Frane Bulić" za životno djelo

| Autor: Vanesa Begić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Na godišnjoj skupštini Hrvatskog arheološkog društva održanoj na Korčuli, akademiku Robertu Matijašiću dodijeljena je godišnja nagrada Hrvatskog arheološkog društva za životno djelo "Don Frane Bulić". Nagradu je, kao što smo već pisali, dobio za svoj sveukupan rad za 2022. godinu, a dodjela je sada održana na Korčuli.

Upravljačke dužnosti

Bio je rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (2009. – 2013.) te redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razreda za društvene znanosti od 16. svibnja 2024.

Robert Matijašić, rođen je u Puli 26. srpnja 1957., diplomirao je arheologiju i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1979. Radio je u Arheološkom muzeju Istre u Puli, kao kustos u Odjelu za antičku arheologiju (1979.-1996.). Od 1991. do 1994. bio je ravnatelj Muzeja. Poslijediplomski studij "Kulturna povijest istočne jadranske obale" završio je 1985. pri Centru za postdiplomski studij Sveučilišta u Zagrebu, u Dubrovniku. Doktorirao je 1994. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s tezom o gospodarskoj povijesti antičke Istre.

Od 1991. godine bio je vanjski suradnik, predavač predmeta "Umjetnost starog vijeka" na Odjelu za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta (danas Filozofski fakultet) u Rijeci. U lipnju 1996. godine zaposlen je na Pedagoškom fakultetu u Puli kao docent. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na poslijediplomskom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na doktorskom studiju arheologije u Zadru.

U dva je navrata, 1999. i 2003., predavao na poslijediplomskom studiju Sveučilišta u Padovi. Obnašao je upravljačke dužnosti na Pedagoškom (danas Filozofskom) fakultetu u Puli (prodekan, dekan), kasnije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (prorektor, rektor). U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001., a u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora 2006. godine. Godine 2012. izabran je u trajno zvanje redovitog profesora.

Devet knjiga

Objavio je devet knjiga, 16 poglavlja u skupnim knjigama, 103 znanstvena rada u časopisima i zbornicima u zemlji i inozemstvu, 104 stručna i pregledna rada, uredio je sedam knjiga.

Među brojnim nagradama, u travnju 2023. odlikovan je redom Hrvatskog pletera "za izniman doprinos i osobite zasluge ostvarene znanstveno-istraživačkim radom na područjima arheologije, stare povijesti i latinske epigrafije hrvatskoga prostora u antici".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter