Baština koja povezuje kulturne rute i mreže

Dani europske baštine obilježeni bogatim programom na pulskom Sveučilištu

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: UNIPU)

(Foto: UNIPU)


- Dani europske baštine obilježeni su i na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile i to modelima održive participativne valorizacije europske kulturne baštine kroz transnacionalne mreže i kulturne rute. To je bila tema ciklusa radionica, predavanja i studijskih obilazaka kojima su se pulsko Sveučilište i njegov Interdisciplinarni studij Kultura i turizam uključili u Dane europske baštine, kroz kolegije vezane za europsku baštinu i identitet, u suradnji s partnerima iz međunarodnih istraživačkih mreža i europskih kulturnih ruta.

Valorizacija

Ciklus radionica stručnih predavanja i terenskih predavanja namijenjenih prije svega mladima i studentskoj populaciji započeo je predstavljanjem aktualnih europskih projekata, kulturnih ruta i međunarodnih istraživačkih mreža vezanih za europsku dimenziju lokalne fortifikacijske i bivše vojne baštine te za mogućnosti njezine transformacije u prostore međunarodne kulturne i znanstvene suradnje, civilnih i mirovnih inicijativa, solidarnosti i interkulturnog dijaloga.

(Foto: UNIPU)(Foto: UNIPU)

- Središnja tema ovogodišnjih Dana europske baštine je Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže, kojom se želi naglasiti važnost zajedničkih vrijednosti, povijesti i kulturne baštine koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice europskih naroda, kazala je izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević, koja je zajedno s kolegicom Kristinom Afrić Rakitovac predstavila aktualni projekt FORTIC - »From remains Of the war to the aRchiTecture of peace in cross-border area of Italy-Croatia«.

Izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević predstavila je mogućnosti valorizacije zajedničke europske baštine kroz europske programe poput Oznake europske baštine i Kulturnih ruta Vijeća Europe, istaknuvši da od 47 certificiranih ruta čak 21 prolazi Republikom Hrvatskom.

- Naše Sveučilište je odnedavno član ugledne Sveučilišne mreže Europskog instituta za kulturne rute, što studentima omogućuje da sudjeluju u istraživačkim programima i europskim projektima te da odrađuju stručnu praksu u svim članicama ove ugledne institucije, rekla je.

Red. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac govorila je o mogućnostima inkluzivnog i participativnog održivog upravljanja fortifikacijama i bivšim vojnim zonama, navevši europske primjere dobre prakse. Voditelj Austrijskog društva za fortifikacije Volker Pachauer s TU Graz predstavio je austrougarske fortifikacije na Jadranu i ukazao na izazove njihovog očuvanja i održive valorizacije. Voditelj europske kulturne rute FORTE CULTURA Dirk Röder istaknuo je važnost europskog umrežavanja i promicanja kulture mira i suradnje kroz kulturne rute i istraživačke mreže.

Cilj je aktivnosti pokazati da participativno održivo upravljanje kulturnom baštinom kroz transnacionalno umrežavanje i suradnju može doprinijeti uravnoteženijem održivom urbanom planiranju i kvaliteti života lokalnih zajednica, postizanju ciljeva UN-ove Agende 2030 i Europskoga zelenog plana te europskih vrijednosti mira i demokracije.

Prostori susreta

- Putem razvoja europskih kulturnih ruta i suradnje s međunarodnim istraživačkim mrežama, želja nam je da nekadašnje vojno naslijeđe i fortifikacijski sustavi postanu novi europski kulturni koridori i prostori susreta za mlade Europljane, promičući kulturu mira, solidarnosti, građanskih inicijativa, uravnoteženoga kulturnog i društvenog razvoja, zajedničkoga europskog identiteta i međukulturalnog dijaloga, navodi Urošević.

Nakon zanimljivih predavanja, prisutni studenti i Puljani s velikim su zanimanjem obišli utvrdu sv. Mihovila u sveučilišnom kampusu i prodiskutirali njene buduće moguće namjene, složivši se da je studentima trenutno najpotrebniji multimedijalni kulturni centar, odnosno studentski klub.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter