UMJETNOST I ZABAVA

DANI EUROPSKE BAŠTINE: Provirimo u tajne potopljene arhitekture

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Istraživanje na Bijeci (Foto AMI)

Istraživanje na Bijeci (Foto AMI)


Tijekom manifestacije nastojat će se približiti kulturna baština na što zanimljiviji i pristupačniji način široj publici te naglasiti njezin kreativni potencijal, kao i doprinos razvoju suvremenog stvaralaštva

Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj traje do 20. listopada sa zajedničkom temom "Umjetnost i zabava".

Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske: Dubrovnika i Konavala.

Kreativni potencijal

Tijekom manifestacije nastojat će se približiti kulturna baština na što zanimljiviji i pristupačniji način široj publici te naglasiti njezin kreativni potencijal, kao i doprinos razvoju suvremenog stvaralaštva. Umjetnost i zabava sveobuhvatna je tema koja uz kulturnu baštinu obuhvaća i vizualne umjetnosti, kino, ples, festivale, čitanje, glazbu, fotografiju, kazalište i dr.

Arheološki muzej Istre se u ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine uključio s tri programa, a to su stručni obilasci izložbe Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića, podvodnog arheološkog lokaliteta Bijeca kod Medulina i arheološkog nalazišta Malo rimsko kazalište u Puli.

Izložba "Meštrović: Otisci duše, religiozna umjetnost Ivana Meštrovića" može se pogledati uz besplatno stručno vodstvo svakog utorka i četvrtka u 11 sati do 20. listopada.

Razgledavanje nalazišta

Stručni obilazak podvodnog arheološkog lokaliteta Uvala Bijeca Medulin je organizirano 5. listopada u 10, 11 i 12 sati. Ovdje su u podmorju sačuvani i arheološki se istražuju ostaci potopljenog rimskog gospodarskog kompleksa koji datira od 1. st. pr. Kr. do 5. st.

S obzirom da se nalazište nalazi na relativno maloj dubini, posjetitelju su vizualno dostupni ostaci potopljene arhitekture.

Uz stručno vodstvo, posjetitelj će dobiti informacije o sačuvanom arheološkom nalazištu. Na temelju već prokušane prakse, stručni obilazak će obuhvatiti razgledavanje nalazišta na dva načina; s brodicama lokalnih vlasnika (batanama sa staklom ili uz pomoć "laštri") te snorkeling (ukoliko žele, posjetitelji trebaju sami ponijeti maske i disalice).

Za razgledavanje staze s brodicama, planirano je grupno razgledavanje u tri grupe uz vodstvo arheologa. Za razgledavanje staze maskom, planirano je grupno razgledavanje uz stručno vodstvo, a broj grupa ovisit će o broju posjetitelja.

Naputke o sigurnosti i ponašanju na brodici posjetitelji će dobiti prije stručnog obilaska. Za djecu koja ne znaju plivati, obavezni su pojasevi ili narukvice za plivanje.

Ukoliko na datum 5. listopada ne bude povoljna meteorološka prognoza, obilazak će biti prebačen za drugi termin, a o čemu će Arheološki muzej Istre pravovremeno obavijestiti posjetitelje.

Za sve programe obavezne su predbilježbe na telefon 052/351-300 gdje će se moći dobiti i informacije vezane uz obilaske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter