"Safe Chemistry"

Izvedbeni diptih Petre Hrašćanec i Ksenije Zec u Istarskom narodnom kazalištu

| Autor: Mladen Radić
(925STUDIO)

(925STUDIO)


Umjetnička organizacija 21:21 otvara novu kazališnu sezonu izvedbenim diptihom "Safe Chemistry" Petre Hrašćanec i Ksenije Zec u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u subotu, 19. listopada u 20 sati.

Projekt "Safe Chemistry" zamišljen je kao diptih u kojem autorice uz brojne autore/suradnike odgovaraju na temu rada i sreće. Projekt je razvijan kroz dva naoko odvojena projekta: "21 Degrees Celsuis" Petre Hrašćanec i "Dinner for 21" Ksenije Zec koji ekvilibriraju između performansa i aktivne instalacije, a autor glazbe je Puljanin Nenad Sinkauz.

(925STUDIO)(925STUDIO)

Rad i sreća bila je zadana tema takozvanog tandema, suradničke metode razvijene u okviru europskog projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition, koji propituje participativnost, zajednicu i izvedbene umjetnosti na marginama Europe. Hrvatski partner na projektu je POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, a ovaj rad Petre Hrašćanec i Ksenije Zec jedna je od 14 produkcija nastalih u četiri godine. Autor glazbe je Nenad Sinkauz.

U okviru potrage za srećom "Safe Chemistry" želi istražiti uzorke trenja i reaktivnosti između namjernih postupaka nasuprot izmaknutoj kontroli izvedbe stvarajući kontekst omogućenih izbora izvođača i publike.

(925STUDIO)(925STUDIO)

Pitanje kontrole u umjetničkom procesu koje ovaj diptih povezuje u jednu cjelinu odnosi se na stalnu promjenu parametara, sastojaka i začina koji na iznenađujući način oblikuju uvjete gledanja i sudjelovanja u izvedbi. Ideja zajedničke intervencije povezuje konvencionalni prostor izvedbe s intimnijim prostorom okupljanja oko stola kroz prepoznatljive detalje poput predmeta, hrane, odjeće, glazbe ili identiteta izvođača.

"21 Degrees Celsuis" plesni je solo u kojem izvedbeni prostor reagira na tijelo plesačice kroz promjene u zvuku, svjetlu i scenografiji. Poigravajući se pitanjem sreće (u radu), autorica ispituje pitanje kontrole i kako okolnosti poput temperature, trenja, tekućine i samog tijela mogu utjecati na scenski prostor, ali i na kemiju koja se odvija između izvođačice i publike. Kako se ona kreće, tako se prostor mijenja te vizualno i auditivno utječe na recepciju publike.

(925STUDIO)(925STUDIO)

"Dinner for 21" je mjesto laboratorija društvenih praksi koji istražuje kako normalna večera za 21 sudionika može prerasti u izvedbeni format. Tijekom večere publici se daje aktivna uloga u pokretanju fabule, a u moderiranom dijalogu razotkrivaju se osobni detalji i teme koje komuniciraju svi sudionici.

"U ovoj izvedbi za stol pozivamo sudionike koji se nužno ne poznaju. Mogu li slučajni gosti večere pokrenuti rituale svojstvene zajedničkom konzumiranju hrane pri čemu se obično uspostavljaju dinamični međuljudski odnosi?", pouručuju i pitaju se izvođači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter