GALERIJA FONTICUS

Povodom Ex tempore otvorene dvije izložbe. Pobjednički radovi i Claudio Ugussi za 30. obljetnicu

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


U Grožnjanu je protekli vikend održana 30. Ex tempore, likovna manifestacija koja je već postala dio bogate likovne tradicije Grada umjetnika. Mnogi domaći, ali i strani umjetnici dolaze po početnu afirmaciju ili potvrdu umjetničkih vrijednosti zavisno u kojem stupnju likovnog ranga se nalaze, ali itekako drže do ugleda grožnjanske umjetničke scene.

Početnici i profesionalci

Projekt Ex tempore pokrenut je 1994. godine snažno osvježivši tradiciju Grada umjetnika.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- U dane trajanja manifestacije likovni umjetnici izlaze stvarati na grožnjanske ulice i trgove te odjednom bivaju vidljivi. Za razliku od glazbenika, koje čujete i kad vježbaju te dominiraju zvukom, likovna djelatnost je tiša, manje primjetna. Ona se odvija u ateljeima, radionicama, studijima. Kreativni likovni čin prikriven je i samozatajan, a izložba je jedini trenutak javnog nastupa. Manifestacija Ex tempore izvodi likovnjake u susret publici. Fascinantno je u to vrijeme biti na Grožnjanu. Prisjećam se 2012. godine kada je bilo predstavljeno 586 radova od petstotinjak umjetnika.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Grad na uzvisini bude preplavljen kreativcima, muzama, pratiocima i promatračima, a fasade ulica i trgova prepune umjetničkih predmeta. Jer, u to vrijeme, svake godine, zadnjeg vikenda rujna mjeseca, Grožnjan postaje meka za likovne kreativce. To nije pozivni projekt već se tu samoinicijativno prijavljuje veliki broj umjetnika koji se bave vizualnim oblikovanjem. U ponudi se miješaju početnički radovi ali i visoko profesionalna vizualna ostvarenja, rekao je o tradicionalnoj likovnoj manifestaciji ravnatelj grožnjanske galerije Fonticus Eugen Borkovsky.

Povodom Ex tempore u spomenutoj galeriji Fonticus otvorene su dvije izložbe koje su privukle mnogobrojne posjetitelje. Prva koja se nalazi na prvom katu i studiju pored ulaza u galeriju nazvana jednostavno »Ex tempore - 30 godina«, a predstavljeni su svi pobjednički radovi na prvih 29 godina manifestacije.

- Nagrađeni radovi ostaju organizatorima za što umjetnici budu korektno obeštećeni, tako da se poslije svake manifestacije puni Likovni fundus Grožnjan. U ovom postavu prvonagrađenih nalaze se djela poznatih i manje poznatih autora, a izabrani su shodno odlukama stručnih žirija. Ova izložba osim jubilarnosti, legitimira i domete ove manifestacije.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Pored poštovanja multimedijalnosti u smislu tretiranja raznorodnih tehnoloških, a u konačnici vizualnih rezultata koje predstavljamo, može se ustvrditi da je 30. izdanje Ex tempore Grožnjan, putem izbora i žiriranja, kao prvonagrađene izdvojila respektabilnu kolekciju recentnih likovnih ostvarenja kojih se ne bi posramio nijedan muzej suvremene umjetnosti, rekao je Borkovsky.

Na drugom katu galerije Fonticus postavljena je druga izložba »Hommage a Claudio Ugussi« svojevrstan izbor iz opusa slikara koji je veći dio života radio i živio u Bujama, a preminuo je 18. srpnja prošle godine.

- Ovaj postav sačinjavaju radovi iz mnogih razdoblja, a trebao bi obuhvatiti cijelokupan autorov opus čak naglasiti neke rjeđe viđene faze. Radovi svjedoče slobodu promišljanja koja nisu ovisna o nekoj školi, smjeru, čvrstoj odrednici, upravo suprotno umjetnik je istraživao u jednom smjeru, da bi se hrabro vraćao te razvijao ideju na novom formatu. Opći dojam su kompozicije snažno prisutnog kolora i gestualnog crteža. Autor uvijek polazi od realnog, najčešće od pejzaža i na njemu pronalazi oslonce kojima se poigrava uklapajući ih u kompozicije.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Ugussi studiozno kreće u redukciju elemenata, on se rijetko pomiruje sa apstrakcijom, pa makar ona bila temeljena na snažnom doživljaju. Uvijek je bio i ostao vezan za krajolik Istre od urbanih, u ranijim radovima, do pejzažnih na kojima čitamo topli emotivni doživljaj. Očita je njegova ljubav prema sjeverozapadnoj Istri, prema njegovom i našem okolišu. Vraća nam emociju pogleda, upozorava nas da ponovo primjetimo ljepotu u koju smo životima uronjeni, rekao je Borkovsky o drugoj izložbi.

Glave bez usta

S nekoliko prigodnih riječi okupljenima se obratio i načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz istaknuvši povezanost njega i umjetnika sa kojim je osam godina zajedno radio u školi u Bujama.

- Ugussi nikad nije slikao vrata i prozore na kućama jer simboliziraju otvorenost, a sam je bio šutljiv i povučen tako da su te kuće predstavljale glave bez usta, rekao je Stocovaz.

Izložbe će se moći pogledati do kraja listopada.

Claudio Ugussi je rođen u Puli 1932. godine. Gimnaziju je pohađao u Rijeci gdje se likovno educira kod slikara Romola Venuccija, a nakon toga studira i završava Filozofski fakultet u Zagrebu 1954. godine. Od 1959. godine predaje talijanski i književnost u osnovnoj, a zatim i u srednjoj talijanskoj školi u Bujama.

Često izlaže u Rijeci, po Istri, Italiji i Kanadi, a 1990. godine predstavljena je njegova velika izložba u Općinskoj galeriji u Trstu, te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Literarnim poetskim radovima predstavlja se 60-tih godina u Rijeci i Rimu, kasnije publicira pripovijesti i dio autobiografskog romana. Kao slikar, pisac i profesor, veći dio života živio je i radio u Bujama, a umro je 18. srpnja 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter