trideset godina puf-a u Puli

Najavljen jubilaran međunarodni kazališni festival: Desetak predstava i bogat popratni program

| Autor: Mladen Radić
(S predstavljanja PUF-a u Cvajneru)

(S predstavljanja PUF-a u Cvajneru)


Međunarodni kazališni festival PUF došao je do 30. izdanja koje će se održati od srijede 2. listopada do nedjelje 6. listopada, najavljeno je na konferenciji za novinare u Galeriji Cvajner gdje je predstavljen program festivala, o čemu su govorili voditeljica i producentica projekta Ivana-Nataša Turković i asistentica izvršne produkcije i voditeljica društvenih mreža Olesia Rusinova, te umjetnički ravnatelj i selektor Branko
Sušac, ujedno predstavnik partnerske organizacije Kazalište Dr. Inat. Suorganizatori su Istarsko narodno kazalište i Klub Kotač.

Staro i novo

PUF je nastao iz protesta protiv ustaljene kazališne scene u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Pokrenuli su ga teatar Pinklec iz Čakovca, teatar Daska i Siska, teatar Lero iz Dubrovnika i mi. Dogodilo se da smo mi bili toliko dobri da su nas amateri protjerali, a profesionalci su uvijek gunđali protiv nas, tako da smo bili neka međuzona, međuprostor, i svako se borio za jedan svoj prostor, i kazališni život, i opće život, kazao je Branko Sušac objasnivši da nije očekivao da će festival trajati 30 godina.

»Mislim da se preko kazališta može slati poruka da postojimo. Važno je i to da izmjenjujemo iskustva«, kaže. Festival se održava pod motom »30 godina kazališnih preobrazbi«, a ove godine na programu je desetak predstava, uz bogati popratni program. To uključuje tri festivalske produkcije Puff Off, tu je Dragana Sapanjoš, zatim je tu Branko Gulin i izložba mladih pulskih umjetnica Vasje Šumonje i Lune Vojnović.

U Klub Kotač vraća se festivalski klub, uz DJ-a Trickyja svaku večer, a tu su još mlada zagrebačka kompozitorica i glazbena producentica Tonota, pravim imenom Ivona Eterović te Nhau, odnosno Nuša Huser koja će predstaviti debi album.

Svečano otvorenje održat će se u srijedu 19 sati u Malom rimskom kazalištu, pola
sata kasnije na redu je tradicionalni međunarodni projekt Anno Domini koji je ove
godine nadahnut Ovidijevim »Metamorfozama«, a režira ga Daniel Passi iz Brazila, uz 20-
ak izvođača.

Anno Domini 2024 predstavili su redatelj Daniel Passi te Francesca Barosi i Katerina
Amsler. Ova hrvatsko-brazilska koprodukcija (Terror Barato i Desterro ateliê iz Brazila,
te Overtone Theatre iz UK-a) održava se 10 dana prije festivala. Uz pet inozemnih izvođača, sudjeluje još petnaestak lokalnih umjetnika te članova Kazališta Dr. Inat, Plesnog i Dramskog studija INK-a i Soul Flowa. Suorganizator je Arheološku muzej Istre.
Passiju je ovo četvrti put u Puli, već je režirao predstave u Kazalištu Dr. Inat, a u Puli su je fascinirala njena starorimska ostavština

- Ne mogu vjerovati da postoji 2000 godina staro kazalište u gradu, što to sve znači
za grad, komentirao je Passi kojeg se dojmio taj spoj starog i novog.

Olesia Rusinova najavila je performanse Siniše Labrovića za kojeg su otvorene prijave.
Radi se o putujućem performansu koji će uključiti imati mali broj gledatelja, održat će
se u petak i nedjelju od 17.30 na nepoznatoj lokaciji do koje će publiku odvesti autobus.
Za rezervaciju na ovaj performans mora se prijaviti na broj 091 983 55 68.

Na dane performansa rezervacije se ne primaju.

Vraćaju se nagrade

Ona je najavila i da se na jubilarni PUF vraćaju nagrade Oblak, Vjetar, Kaplja i Munja.
Oblak je nagrada za scensko promišljanje, Vjetar je nagrada za istraživačke dosege,
Kaplja je nagrada za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinos predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na »Kazališnom nebu PUF-a«; Munja je nagrada koju je ocjenjivački sud uveo 2015. godine, a dodjeljuje se za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta.

Žiri čine Nataša Govedić, Luka Mihovilović i Tanja Vrvilo, a nagrade će biti dodijeljene
u nedjelju navečer. Sušac je najavio i dodjelu deset priznanja ljudima koji su doprinijeli festivalu, a Davor Mojaš iz Lera, Nebojša Borojević iz Daska, kritičarke Suzana Marjanić i Nataša Govedić, pa Zdenka Višković Vukić i Svetlana Spajić. Oni će dobiti skulpture. Ulaz na sva događanja je slobodan

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter