OTVOREN 15. AUDIOART

Održan audiovizualni performans CO2 "Neodredivo pitanje"

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U galeriji Novo prekjučer je počeo 15. Audioart, festival eksperimentalne i improvizirane glazbe, a prve večeri održan je audiovizualni performans CO2 »Neodredivo pitanje« Nikoline Pristaš i Gorana Sergeja Pristaša.

Radi se o predstavi koja se radi kao serija čiji se dijelovi spajaju u jednu cjelinu, a ovo je drugi od tri koraka tog procesa i u tom projektu autori pokušavaju na neki način osvijetliti tri različite perspektive.

Izvjesnosti katastrofe

- Prvo, objašnjava Goran, tu je perspektiva toga kako gledamo na neke kolektivne događaje iz prošlosti, za koje nismo sigurni u kom su smjeru mogli sve otići. Drugo, kako ostavljamo neke tragove sadašnjosti i treće kako promišljati neku budućnost. Predstava se pokušava na određeni način konfrontirati s tim svim različitim oblicima objašnjavanja uvjeta u kojima živimo, koji razoružavaju našu maštu, našu imaginaciju. I pokušamo vidjeti može li se probati misliti na neki drugi način koji bi više poetički pristupio i izvjesnostima katastrofe i problemima koji svaki dan postaju sve prisutniji u našim životima, pogotovo iz perspektive onih koji tek dolaze u ovaj svijet. Tako da tražimo načine koji će inicirati različite oblike razmišljanja i mašte, a koji mogu poslužiti ne samo u tome kako se snaći u situaciji, nego i kako pokušati misliti neke druge scenarije za bivanje na ovoj planeti, pojasnio je Pristaš.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Prvi nastup u galeriji Novo je jako dobro prošao, zbog čega je Pristašu bilo lakše očekivati i ostala dva nastupa koji su se prekjučer održali.

- Ovaj prvi nastup je uvijek nekakva vrsta probe, ali zapravo smo jako zadovoljni pogotovo da smo na ovom festivalu koji na neki način već kontekstualno skreće pažnju na nešto o čemu mi ovdje govorimo a to je da kad smo zaslijepljeni jasnoćom onoga što nam dolazi možda možemo početi slušati, kaže Pristaš. Prvi im je ovo put da su na Audioartu, iako nije prvi put da surađuju s ljudima koji ovdje nastupaju ili koji ga organiziraju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nastavak večeras

Večeras, u četvrtak, su na rasporedu 15. Audioarta u Rojcu u 21 sat izvedbe Mariam Rezaei, Davora Gazdea i dvojca Packmessa & Kiersa. Festival završava sutra, u petak, u Rojcu, uz nastupe dvojca Les Marquises te trojca Hautzinger, Schneidewind König, a početak je također u 21 sat. Manifestaciju organizira udruga Kulturban.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter