pulski umjetnici 

Pino Ivančić i Đanino Božić gosti na Lovinačkim večerima performansa

| Autor: Ian Tataj
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Od 25. do 31. srpnja će se održati Lovinačke večeri performansa (LVP’24) koje će na različitim lokacijama zaseoka Rasoja pored Lovinca, u srcu Like, ugostiti hrvatske umjetnike i umjetnice.

Tema prošlogodišnjih Lovinačkih večeri performansa koja se protezala kroz razgovore s umjetnicima, a jasno je vidljiva u radu Saše Živkovića »Umjetnik u oporavku« - odmak od (samo)definiranja kroz socijalno i društveno angažirani rad u djelo koje je duboko intimno i promišlja odnos sa sebstvom u prirodnom okolišu.

Ove će se godine to proširiti; u objavljenim razgovorima na LVP’23 podcastu s umjetnicima osvrtalo se na odnos umjetnosti i aktivizma te se pitalo da li je takav rad postao dominantan? U tom smislu taj naizgled autoritativan umjetnički sustav odbacuje samog umjetnika te postaje obilježje umjetnosti bez iskrene ljudske poetike, a moguće i instrument ideologije. Zato su ove godine izabrali umjetnike i radove koji govore o prožimanju prirode i umjetnika s notom osobne i intimne estetike.

Josip Ivančić – i.j.piNO, performer, likovni umjetnik, glazbenik na alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada stvara »Mental Spirit Music«. Pinova pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je »pravo« na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti.

(Arhiva Novog lista) (Arhiva Novog lista)

Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock gupa »GustapH y njegovi dobry duhovi«), a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera, ali i kao alternativnog novo-medijskog eksperimentatora.

Svoj performans »Osluškujemo se, jednostavno« opisuje kao »Spokenword sa zvukom; tekstove i poeziju provućen kroz i sa zvukom«.

Đanino Božić je umjetnik rodom iz Pule koji živi u Novigradu, u dugogodišnjem opusu djeluje kroz medij crteža, slikarstva, instalacije, ambijenta, grafika, a i performansa. Božićevi performansi odišu likovnošću, a za LVP’24 izvest će performans pod nazivom »Privremene skulpture«.

Riječ je ambijentalnoj instalaciji koju čine oblici koje pronalazim u prirodnom okruženju suprotstavljenih u odnose veličina, materijala, boja i oblika, tj. u narative skulpturalnih formi. Na taj način prirodni prostor modificira u svojevrsnu likovnu scenografiju prema lationoameričkom konceptu buen vivir, što u prijevodu nije samo dobar život, nego koncept prirodne ravnoteže i sklada, blizak mnogim starosjedilačkim kulturama.

Sudjeluju i Nikica Jelić, s performansom »Metaverzum u univerzumu«, Klara Dujmović, koja će izvesti performans pod nazivom »Palindrom« i »višenje«, te Nikolina Ivezić i Hrvoje Milić s performansom »HELP/NO«.

Program je podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i općine Lovinac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter