treće izdanje

FOTO / U Labinu otvoren Festival umjetnosti i tolerancije

| Autor: Branko Biočić


Skladbom Putujuća flauta Alfija Kabilja 15-godišnja mlada labinska flautistica Ria Gobo, ovogodišnja maskota festivala Labina, otvorila je program svečanog otvaranja trećeg po redu Festivala umjetnosti i tolerancije Labina.

Zatim su se na malom trgu u starogradskoj jezgri redali govornici koji su govorili o važnosti tog događaja, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj, zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, direktor kulturnog centra Vojvodine Nenad Šaponja, slikar iz Novog Sada i voditelj kolonije Stražilovo Radule Bošković, umjetnička direktorica festivala Labine i dramska umjetnica iz Novog Sada Sonja Damjanović.

- Sretna sam što smo ponovo na ovom divnom mestu i što se ponovo bavimo umjetnošću i ljepotom te širimo duh tolerancije. To je naša misija od prvog Festivala i duboko vjerujem da ćemo se oko toga još dugo okupljati. Mi drugog načina za život, osim ljepote i ljubavi, nemamo, niti želimo da ga imamo.

To je ono što nas koji organiziramo ovaj Festival čini sretnim i što tu sreću širi i na sve one koji na bilo koji način u svemu ovom sudjeluju. Slijedeća riječ koju čujem i koju, nažalost, moram izgovoriti je zabrinutost. Ova naša kugla na kojoj svi živimo se i dalje vrti kao neki veliki vergl, ali sa tog vergla dopire sve manje muzike i harmonije, a sve češće sa njega slušamo grmljavinu bombi i povike mržnje.

Upravo zbog toga manifestacije kao što je ovaj naš Festival postaju dragocjene i neophodne, zato što je naša Labina naše jedino "oružje" protiv oružja i naš način da svijetu vratimo muziku i harmoniju. Jer mi drugog načina, osim ljepote i ljubavi nemamo, niti želimo da ga imamo. I jer boljeg načina nema.

Umjetnici su, sa mnogo razloga, oduvijek bili zabrinuti za ovaj svijet. Zato ću kraj ovog obraćanja prepustiti velikom Shakespeareu i njegovom Sonetu 66.  Čućete strašnu definiciju svijeta, jer je i Shakespeare brinuo kao i mi. Ali čućete i veliku poetsku ljepotu. Jer je to naš način, rekla je Damjanović i zatim recitirala Shakespearov sonet.

Nenad Šaponja rekao je kako je ovaj festival apsolutno osvježenje jer je Labin neočekivano mjesto za sve umjetnike koji ovdje dođu, ima čar otkrivanja za sve, a pogotovo za one koji prvi puta dođu.

- Ovo je program koji se uklapa u kulturni centar Vojvodine Miloš Crnjanski, ovo je festival izvođačkih umjetnosti, drugačiji, pokušava promišljati ovaj svijet i naći mjesto za umjetnike i umjetnost u svijetu koji ima sve manje smisla. Mi na ovoj točki pokušavamo upravo pronaći i izvesti taj smisao, rekao je Šaponja.

Radule Bošković, autor postava izložbe radova vojvođanskih i istarskih slikara postavljene u predvorju Teatrina, pozvao je prisutne na razgledavanje izložbe. Zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada istaknula je zadovoljstvo i čast što može govoriti na otvaranju ovakvog festivala koji je našao svoje mjesto pod suncem.

- To je jako lijep osjećaj, ponosni smo na krovni kulturni festival našega grada Labin Art Republika u kojem je mjesto našao i festival Labina i to u srpnju. Što ljepše od toga, istaknula je Mohorović Čekada. Publika je imala već prve večeri priliku razgledati izložbu radova vojvođanskih i istarskih umjetnika, pogledati predstavu "Mistero Buffo" kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatara iz Zagreba s glumcem Draženom Širakom, a na Špini je održan koncert Makedonskog i Romskog tradicionalnog melosa " Beli Oli i Skupljači perja" uz nastup Olivera  Josifovskog iz Skoplja.

U petak i subotu slijede okrugli stol Artisti na žici, pretpremijera predstave "O ljudima i drugim igračkama" u koprodukciji Vojvođanskog kulturnog centra "Miloš Crnjanski", Kazališta Virovitica i Udruge Labina te predstava "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Teatra EXIT.  Hitovi svjetskih mjuzikla, "U ritmu Broadwaya", nastalih u suradnji HNK Ivana Pl. Zajca i B Glad produkcije iz Rijeke.

Održat će se i "Glazbena rock'n'roll radionica" koju će voditi Bale Bulatović iz Novog Sada te likovna radionica za djecu, "Labinu s ljubavlju", koju će voditi Vesna Pantić "Maštalica" iz Novog Sada.  Glavni organizator festivala je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Istarska županija, Grad Labin, Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski", AP Vojvodina i Grad Novi Sad. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter