piše tihana tomičić

Ako nastavi, Milanović će izbore izgubiti

(Snimili Sanjin Strukic / Pixsell, Petar Fabijan)

(Snimili Sanjin Strukic / Pixsell, Petar Fabijan)


Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu, glasi stara latinska poslovica. I doista, čini se da hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji valjda sebe doživljava Jupiterom, dosta misli da su svi drugi volovi. On zabranjuje načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu da dođe u Sabor na raspravu o angažmanu Hrvatske vojske u misiji NATO-a, a svoje stranačke kolege iz SDP-a angažira da se obrate Sigurnosno-obavještajnoj agenciji s pitanjem da provjeri je li on ruski plaćenik.

No, kad oni učine isto, odnosno pozovu Kundida u Sabor i obrate se SOA-i s pitanjem jesu li oni u HDZ-u nacistička stranka, jesu li zločinačka organizacija i rade li za nečije tuđe interese, tada ih Milanović optužuje da zloupotrebljavaju nacionalnu sigurnosnu agenciju za svoje dnevnopolitičke interese. Kaže da su politički otmičari SOA-e i da od nje rade svoju »špijunsku agenturu«. Nevjerojatno je da predsjednik Milanović ne vidi da HDZ trenutno koristi samo isti model politiziranja kao i on. Oni to uostalom i priznaju - Gordan Jandroković sa sabora stranke u Šibeniku jasno poručuje kako će HDZ koristiti iste metode kao i Milanović. Žele stvar dovesti do apsurda. Ali kad Jupiter to radi, on očekuje da volovi neće. No, čini se da je u krivu, i da je HDZ ništa manje motiviran od njega da predsjedničke izbore dobije.

Problem je naravno u tome što predsjednik Republike misli da Ustav služi kako bi zaštitio njega i njegovu političku funkciju. A obrnuto je - on je taj koji bi trebao štititi Ustav. Diranje u ovlasti Glavnog stožera Hrvatske vojske, stavljanje prvog čovjeka vojske u poziciju da mu se nešto zabranjuje, to je duboko neprilično korištenje institucija u korist vlastite političke sreće, a nitko nema pravo koristiti vojsku ili SOA-u da bi sebi priskrbio dnevnopolitičke bodove. Predsjednik Milanović ljuti se kad se to rade iz HDZ-a, a sam je to inovirao. Nažalost, sve to zaoštrava tenzije u društvu. Predsjednički izbori, kao niti bilo koji drugi demokratski izbori, ne bi trebali rezultirati društvenim podjelama.

Optužbe za zloupotrebu institucija koje Milanović upućuje k HDZ-u, nakon što je i on sam činio slično, mogu završtiti time da netko - svejedno koja od tih dviju strana - na kraju pokuša osporiti izborni rezultat, a valjda Hrvatska nije zaslužila da bude neka banana država u kojoj će se izborni rezultat rješavati pred sudom, ili s podijeljenim narodom na ulici. Ako ćemo pravo, Milanović je i nakon parlamentarnih izbora osporavao rezultat, interpretacijom da Sabor može preuzeti izvršnu vlast i formirati svoju privremenu, tehničku vladu, iako je relativni izborni pobjednik bio poznat. Milanović je u tome partnere tražio u ideološki udaljenim strankama poput DP-a i Mosta, što je u konačnici podijelilo i SDP iznutra jer nisu svi bili za tu vrstu makijavelizma u kojem cilj opravdava sredstva do krajnje razine.

Sad se ponavlja ista priča, opet se prelazi granica - Milanović koristi vojsku, a SDP SOA-u za politiziranje, pa onda sve za njima ponavlja i HDZ, te se Kundida ponovo zove u Sabor i izlaže nelagodi zabrane, a onda i kontaktira SOA s pozicija nositelja izvršne vlasti iz Vlade da obavještajna služba demantira navode oporbe o karakteru HDZ-a. Stvar već jest dovedena do apsurda, ali izbori to ne bi trebali biti. Možda najsuvislije dosad sve komentira nezavisna Marija Selak Raspudić koja kaže da je država postala talac nečijeg karaktera, što nije normalno, i koja traži od predsjednika kao vrhovnog zapovjednika vojske dokaze o tvrdnjama da postoje nečasne namjere nekoga, pita se koga, da hrvatske vojnike koristi za potrebe ukrajinske politike. Ono što je, međutim, za predsjednika Zorana Milanovića problem jest činjenica da je posljednji put kad je pretjerao s interpretacijama o svojim ustavnim ovlastima, te se kandidirao za premijera dok je još bio predsjednik, a to je bilo zaista nedavno, izbore izgubio.

Kad pretjera, Milanović izbore gubi. Tako je bilo 2015. godine kad je izašla snimka njegova razgovora s braniteljima, tako je bilo ove godine kad je Ustav stavio u svoju funkciju, i tako bi moglo biti i sada ako nastavi pretjerivati, kao što sada čini sa zabranama jednom časnom i profesionalnom čovjeku kao što je general pukovnik Kundid, a svoje dečke iz SDP-a angažira da se obraćaju SOA-i za svaki Plenkovićev navod. Oni koji sjede s njim u njegovom izbornom stožeru o tome bi trebali razmisliti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter