VLATKO MOŽAR - DOBRI DUH UMaga

FOTO / Najbolji pisac među policajcima i najbolji policajac među piscima predstavio svoju drugu knjigu

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Najbolji pisac među policajcima i najbolji policajac među piscima, moglo bi se reći za Vlatka Možara koji je u umaškoj Gradskoj vijećnici predstavio svoju drugu knjigu iz područja popularne psihologije naziva »A što ako…možeš?«. Nakon Možarovog književnog prvijenca »Sjetite se zašto ste počeli« koji je izdan prije četiri godine uslijedio je literarni nastavak koji se nadovezuje na prethodni uradak.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Mnogobrojni sugrađani koji su došli čuti informacije o novoj knjizi »dobrog duha« Umaga, prisustvovali su zanimljivoj književnoj promociji, koja je na kraju prerasla u autorov motivacijski »stand up« nastup.

Ležerno

- Nova knjiga ima elemente naučne fantastike, jer u njoj je izmišljen vremeplov koji nas vraća u prošlost gdje upoznajemo ljude koji su obilježili našu povijest poput Martina Luthera Kinga, Alberta Einsteina, Anne Frank, Nikole Tesle ili našeg Line Červara. Glavni lik knjige Patrik odlazi do svih tih likova i razgovara sa njima. Dok sam pisao knjigu ideja je bila da se čitatelj što više pokuša poistovjetiti sa svim tim pričama i likovima.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Da bi što bolje dočarao povijesne osobe prethodno sam pročitao mnoge njihove biografije i autobiografije tako da je u predgovoru knjige slobodno moglo stajati »napisano po istinitim događajima«. Svi oni koji pročitaju knjigu biti će dodatno educirani o svim tim povijesnim veličinama, rekao je Možar o sadržaju svoje knjige istaknuvši da su jedini živi likovi iz knjige on i Lino Červar koji je sjedio u publici. U ležernoj atmosferi sa dosta interaktivnog razgovora sa posjetiteljima koji su se dobrovoljno javljali za čitanje određenih odlomaka iz knjige, Možar je isticao dosta poveznica između stare i nove knjige.

- Dok sam pisao prvu knjigu 2019., već sam razmišljao o nastavku koji je sad pred vama. Bilo je čak trenutaka da sam htio početi s pisanjem ove knjige prije završetka stare. Prva knjiga se više bazira na osjećajima, dok je druga plod mašte s elementima naučne fantastike u kojoj sam htio unijeti tu svoju ideju, kao nekakav original, gdje glavni lik razgovara s povijesnim velikanima. Premda je manje emotivna, smatram da će se čitateljima svidjeti i da će se uspjeti prepoznati u nekoj od priča, rekao je Možar nakon čega je ispričao svoju životnu anegdotu po kojoj je jedan lik u knjizi dobio ime Karla.

- Karla je doktorica koja me prošle godine zatekla u nesvjesnom stanju u mome stanu. Zahvaljujući njenoj intervenciji i brzom slanju u riječku bolnicu na Sušaku, gdje mi je dijagnosticirana plućna embolija, mi smo danas ovdje i pričamo o novoj knjizi, rekao je Možar istaknuvši kako je krhka linija između »ima te - nema te«.

Vlatko Možar je i motivacijski govornik sa održanih nekoliko javnih nastupa, tako da se na tom tragu nastavilo i ovo predstavljanje knjige.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Ako samo jednom godišnje odemo u ludnicu, bolnicu i na groblje i shvatimo da nismo smješteni ni na jednom od ta tri mjesta moramo biti sretni. Svaki problem u usporedbi sa te tri destinacije čini se minornim. Kad se čovjek na trenutak zamisliti nad svojim životom shvati koliko je on u biti jednostavan. Recimo, što ako danas dođemo negdje na vrijeme, što ako napravimo vježbu više, što ako kažemo nekom da ga volimo. A što ako…možeš?, rekao je Možar aludirajući na naslov svoje knjige usput zamolivši sve prisutne kad budu išli kući da na ulici upute smiješak i pozdrave prvog stranca na kojeg naiđu, čisto da se zapitaju »A što ako ja to mogu učiniti«.

Kroz priču o modernoj psihologiji Možar je provlačio dosta humora i dosjetki tako da se publika nakon teških životnih tema brzo vraćala u opušteni mod. Nije nedostajalo zabavnog sadržaja tako da je izveden i mali performans sa nagradnom igrom i mogućnošću dobivanja besplatnih primjeraka knjige. Najprije je osoba koja je ispod svoje sjedalice pronašla zalijepljenu bijelu mašnu dobila na poklon novu knjigu s posvetom, nakon čega je Možar stao na vagu i obećao svima onima koji kupe knjigu vratiti novac ukoliko on do svetog Nikole, odnosno 6. prosinca, ne skine najmanje sedam kilograma. Kako je objasnio, na taj način želi sebe motivirati da poradi na svojoj kilaži i preporučiti svima da pronađu nekakav motiv u životu koji će ih tjerati naprijed. Informacije radi, vaga ispod pisca je pokazivala 120,9 kilograma što je dokumentirano i dokaznom fotografijom.

Maratonske dionice

Vlatko Možar nije običan autor tako da ni ova prezentacija nije bila obično književno predstavljanje. Pisac u odori policajca u slobodno vrijeme vodi i Folklorno društvo Umag, pokretač je niza humanitarnih akcija od kojih je u dva navrata odvozio maratonske dionice na biciklu. Prvi put od Umaga do Bratislave u dužini od 600 kilometara, a nakon toga od Umaga do rumunjskog sela Clocitica više od tisuću kilometara bicikliranja.

Dobri duh Umaga sprema se na još jednu avanturu. U akciji »Balunom kroz Europu« ove jeseni planira spojiti sva hrvatska kulturna društva u dijaspori koja se nađu na putu od Hrvatske do Švedske kao krajnjeg odredišta, promovirajući sve hrvatske narodne plesove s naglaskom na istarski balun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter