Živi spomenici Istre

Predstavljena jedinstvena publikacija "Monumentalna stabla: Priručnik za istraživače"

| Autor: Glas Istre
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Istra, poznata po svojoj bogatoj povijesti i prekrasnoj prirodi, krije još mnoge neotkrivene priče – monumentalna stabla. Zahvaljujući projektu podržanom od Zaklade Adris, u Žminju je predstavljena jedinstvena publikacija "Monumentalna stabla: Priručnik za istraživače" koji će vas povesti na putovanje kroz svijet starih istarskih stabala.

Zeleni divovi

"Monumentalna stabla: Priručnik za istraživače" rezultat je višegodišnjeg istraživanja autorica Mirele Uzelac Božac, Barbare Sladonja, Danijele Poljuha i Nataly Milovan sa Instituta za poljoprivredu i turizam. Ovaj bogato ilustrirani priručnik, koji je predstavljen u izdanju od 150 primjeraka, otkriva priče o pet monumentalnih stabla i pruža detaljne upute kako doći do deset najimpresivnijih živih spomenika u Istri.

Medeni spomenik i braća cedrovi iz Poreča, Rasplesani hrast u Rojnićima, Lipa čuvarica iz Lanišća samo su neka od stabala impresivne ljepote i veličine. Ova stabla, stara gotovo 200 godina, svjedoče o bogatoj prirodnoj baštini Istre.

Uz priručnik dolazi i detaljna karta Istre te posebne naljepnice koje se mogu skupljati posjetom svakom stablu. Na taj način, istraživanje monumentalnih stabala postaje prava avantura. Ovaj projekt omogućen je uz pomoć Zaklade Adris koja je prepoznala važnost očuvanja prirode i monumentalnih stabala.

- Monumentalna stabla su ne samo estetski ugodna, već imaju i važnu ekološku ulogu. Ona pružaju stanište brojnim životinjskim vrstama, te pomažu u ublažavanju klimatskih promjena. Očuvanje ovih zelenih divova je od ključne važnosti za očuvanje bioraznolikosti i održivost naše planete, rekla je Mirela Uzelac Božac, autorica priručnika i doktorandica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Koristan priručnik

Zbog velikog interesa, preostalo je tek nekoliko primjeraka Priručnika koji se mogu preuzeti na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Sve informacije mogu se pronaći posjetom stranici https://monumentalna-stabla.eu.

- Također, možete se prijaviti na našu mailing listu kako biste bili obaviješteni o budućim događanjima i publikacijama. Pozivamo na suradnju sve zainteresirane pojedince i organizacije koji bi mogli doprinijeti nastavku tiskanja ovog korisnog priručnika. Pridružite se nam u istraživanju monumentalnih stabala Istre i otkrijte ljepotu prirode koja vas okružuje!, poručuje Mirela Uzelac Božac, mag. oecol., Institut za poljoprivredu i turizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter