VEČERAS

KAZALIŠTE DR. INAT I UKRAJINSKO KAZALIŠTE "YURY OLESHA": "Ukrajinska godišnja doba" premijerno u pulskoj Gradskoj radionici

U predstavi igraju Olesia Rusinova, Sabina Aličić Butković, Vladimir Butković, a redateljica je Olesia Rusinova. Za ton i rasvjetu zaslužen je Sandro Butković

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Plakat predstave

Plakat predstave


"Ukrajinska godišnja doba" nova je predstava nastala suradnjom pulskog Kazališta Dr. Inat i Kazališta za djecu i mlade "Yury Olesha" iz Odesse. Premijera predstave je večeras s početkom u 21 sat u pulskoj Gradskoj radionici u Ulici Ljudevita Posavskog 10 na Stoji. U predstavi igraju Olesia Rusinova, Sabina Aličić Butković, Vladimir Butković, a redateljica je Olesia Rusinova. Za ton i rasvjetu zaslužen je Sandro Butković.

"Ovo je priča o Ukrajini — mom domu, gdje se svako godišnje doba razlikuje na svoj jedinstven način. Ukrajinski tradicionalni praznici povezani su s kalendarskim ritualima, koji su se tijekom godina mijenjali, dobili nova značenja i još uvijek ostaju tradicionalni za određeno godišnje doba.

Dakle, zima donosi običaj kada idemo na "Šedruvanyu", stari ukrajinski novogodišnji običaj, tijekom kojeg grupe ljudi posjećuju kuće u susjedstvu i pjevaju pjesme svojim domaćinima, želeći im zdravlje i blagostanje, a zauzvrat dobivaju nagradu. "Šedruvanya" je popraćena mađioničarskim trikovima, glazbom, pjesmama, plesom, obrednim igrama u maskama.

Jedan od starih etničkih običaja je i jahanje koze. Čovjek u kozjoj maski sakralni je simbol plodne zemlje i ciklusa života.

Zvijezda je ujedno i simbol Kristova rođenja. U proljeće se tradicionalno opraštamo od zime i pozdravljamo sunce, pozivajući prirodu da se probudi i procvjeta.

Jedna od proljetnih tradicija je "Maslyana". Tijekom ovog blagdanskog tjedna kuhamo ogromnu količinu palačinki koje simboliziraju sunce. Plešemo s vrpcama na štapu koji također simboliziraju sunce.

Ljeti je najsvjetliji i najmističniji tradicionalni praznik Ivana Kupale. Te večeri neudane djevojke prave vijence i bacaju ih niz rijeku ne bi li saznale hoće li naći ljubav svog života. Ako vijenac potone znači da neće pronaći ljubav te godine, a ako vijenac nastavi plutati znak je da se spreme za udaju. Te noći palimo krijes i preskačemo preko njega. To se smatra pročišćenjem, a ples oko vatre važan je i sakralni čin ove proslave.

Ukrajina ima bogatu povijest, punu zanimljivih običaja.

Imamo dobru glazbu, narodne plesove, imamo tradicionalne motanka lutke; prepoznatljivu odjeću, poseban način ukrašavanja uskršnjih jaja itd.

Svako godišnje doba ima svoje tradicionalne značajke koje mi, Ukrajinci, cijenimo, poštujemo i promoviramo među mladima.

No, 24. veljače Ruska Federacija je započela rat protiv ukrajinskog naroda. Što je sada s našim godišnjim dobima?", piše uz predstavu Olesia Rusinova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter