uloga majke/oca

Selma Alispahić osvojila Nagradu za najbolju sporednu ulogu za predstavu "Žena himna"

| Autor: Glas Istre
(Promo)

(Promo)


Glumica Selma Alispahić za ulogu Majke/Oca u predstavi "Žena himna" Davora Špišića i režiji Roberta Raponje iz produkcije Tatra Fort Forno u Balama, osvojila je Nagradu za najbolju sporednu ulogu na 41. Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH 2024., a koji su završeni sinoć, u petak 25. listopada. Jednoglasno je to odlučio stručni žiri Internacionalnih teatarskih susreta Brčko, a koji je radio u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, redateljica i teatrologinja, Slobodan Unkovski, kazališni redatelj i sveučilišni profesor te Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije.

"Sama je uloga zanimljivo označena: ona je u isto vrijeme i Otac i Majka, ona je osoba koja nosi raznolike mogućnosti, emocije, karaktere, koji su produkt kulture i civilizacije koju živimo. Selma Alispahić brzo se, snažno i znalački, premješta iz jednog stanja svijesti u drugo, iz jednog tipa diskursa u drugi, iz jednog od njezinih mogućih emotivnih i inih tijela u drugo. Sve to čini suvereno, čvrsto, uzemljeno. Njezina je glumačka zrelost vidljiva i u svijesti o privilegiranoj poziciji bivanja na sceni – jer ovo je glumica koja koristi svaki djelić sekunde za još jedan novi premaz na roli koju gradi", ističe u obrazloženju nagrade.

Selma Alispahić, prvakinja sarajevskog kazališta SARTR (Sarajevski ratni teatar), jedna je od najznačajnijih kazališnih i filmskih umjetnica u regiji, a između ostalog, dio svoje umjetničke karijere ostvarila je u Londonu (Royal National Theatre , Young Vic Theatre, Royal Festival Hall…). Dobitnica je prestižne nagrade "Actor of Europe" za najbolju glumicu Europe 2019. godine, a najšira je publika pamti po ulozi u filmu "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića. Kreirala je uloge u predstavama nastalim u suradnji s redateljem Robertom Raponjom. Među njima su "Ay, Carmela" (SARTR), te "Sanjari budućnosti" baljanskog Teatra Fort Forno, kao i najnovija"Žena himna", koja govori o životu austrijske i hrvatske spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je živjela i u Puli. 

"Neizmjerno sam sretna kada se u fokus umjetničkih djela stavljaju žene, kada se rade projekti kojima se šira javnost upoznaje s likovima i djelima žena koje su dale neizmjeran doprinos umjetnosti, znanosti, obrazovanju, politici, koje su pomjerale planine i mijenjale svijet na bolje. Veliki je broj takvih žena koje su nažalost, historija, vrijeme i ljudi zanemarili. 'Žena himna' je predstava koja u svakom smislu stavlja fokus na važnu žensku figuru – Paulu Preradović, a likove u predstavi tumače sjajne umjetnice i glumice.

U svom obrazloženju za selekciju ove predstave, selektor je poslao i više nego jasnu poruku – potrebno nam je više ovakvih predstava i projekata u kojima su ženski likovi glavni fokus, u kome imamo jake ženske figure koje su nositelji predstava", kazala je koordinatorica natjecateljskog programa Internacionalnih teatarskih susreta u Brčkom Sandra Ikanović Jovičić za festivalski Bilten.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter